A bevándorlás és az integráció elbukott Belgiumban

2019.01.30. 18:05

Mielőtt túl késő lenne – címmel megjelent könyvében Alain Destexhe brüsszeli liberális képviselő azt állítja, Belgiumba népességarányosan kilencszer annyi bevándorló érkezett az elmúlt években, mint a többi nyugat-európai országba, ezért itt a bevándorlás súlyosabb következményeivel kell számolni hosszú távon. Szerinte az együttélés feszültséget generál a belgák és a bevándorlók között, az integráció elbukott. Alain Destexhe exkluzív interjút adott az M1-nek.

A liberális politikus szerint az a probléma, hogy nem volt demokratikus vita sem a parlamentben, sem az emberekkel arról, hogy milyen migrációs politikát akar Belgium.

Alain Destexhe belga szenátor szerint nagyon súlyos a migrációs helyzet Belgiumban.Forrás: BELGA/AFP/Dirk Waem

Nem választottuk a bevándorlást, hanem elszenvedjük - nyilatkozta Destexhe, aki szerint 2000-ig sikerült nagyjából kézben tartani a helyzetet, de néhány akkori intézkedés nagymértékben elősegítette a bevándorlás jelentős növekedését. A szenátor hozzátette, hogy az integráció elbukott Belgiumban. Alain Destexhe beszélt a 2015-ös európai menekültválságról és Angela Merkel német kancellár döntéséről is, aki megnyitotta az európai határokat a migrációs áradat előtt. Szerinte a kancellár nem egyeztetett sem a belgákkal, sem a magyarokkal, egyik európai partnerrel sem, sőt, még a német parlamenttel sem. A brüsszeli liberális képviselő megjegyezte, hogy Merkel teljesen egyedül döntött, és ez súlyos demokratikus probléma. Az Alain Destexhe brüsszeli képviselővel készített teljes interjút 19 órakor láthatják az M1-en.