Támadásba lendült a Nicolás Maduróhoz hű venezuelai bíróság

2019.01.30. 04:19

Megtiltotta a venezuelai legfelsőbb bíróság a magát az ország ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidónak, hogy elhagyja az országot, továbbá zároltatta bankszámláit. A bírói testület emellett kedden engedélyezte az ügyészségnek, hogy előzetes vizsgálatot indítson Guaidó ellen.

Tarek William Saab venezuelai főügyész kedden kérelmezte a Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökhöz közeli legfelsőbb bíróságtól, hogy előzetes vizsgálatot indíthasson Guaidó ellen, aminek keretében megtiltották neki az ország elhagyását.

Juan GuaidóForrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Lokman Ilhan

Saab közölte: döntésének oka, hogy „van egy állampolgár (Guaidó), aki gyakorlatilag az élére állt egy akciónak a venezuelai haza kárára”, ami ahhoz vezetett, hogy „más országok rendkívül súlyos, az alkotmányos rendet megváltoztató intézkedéseket követelnek Venezuelától”.

Guaidó korábban bejelentette, hogy elrendelte az ország külföldi eszközeinek „átvételét”, elkerülendő a Maduro-kormány „fosztogatását”, egyúttal utasította az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet, hogy kezdjék meg a PDVSA állami olajvállalat és a Citgo Petroleum olajfinomító új igazgatótanácsának a kinevezését.

Komoly következményekre figyelmeztettek

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a venezuelai bíróság döntésére reagálva a Twitter közösségi portálon közölte, hogy „komoly következményei lesznek annak, ha megkísérlik aláaknázni a demokráciát, és bántalmazni próbálják Guaidót”. Bolton emellett „illegitim, volt venezuelai főügyésznek” minősítette Saabot.

Venezuelában évek óta tart a súlyos politikai és gazdasági válság, a Nicolás Maduro elnök január 10-i újbóli beiktatása utáni tiltakozási hullám pedig a múlt héten érte el eddigi csúcspontját, amelyen Juan Guaidó parlamenti elnök ideiglenes államfőnek nyilvánította magát. Az ellenzéki politikust az Egyesült Államokkal az élen több térségbeli ország azonnal elismerte átmeneti államfőként, míg Oroszország mellett Kína és Törökország továbbra is Madurót támogatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK