A francia hatóságok becslései alapján 130 olyan migráns hátterű dzsihadista fog a közeljövőben visszatérni Franciaországba, akik Szíriában az Iszlám Állam oldalán harcoltak. Christophe Castaner belügyminiszter szerint bírósági eljárás fog indulni velük szemben. Az Interpol főtitkára az ügy kapcsán azt nyilatkozta: a visszatért terroristák Nyugat-Európában létrehozhatnak egy Iszlám Állam 2.0-át, amely majd terrortámadásokat követhet el.

Az Iszlám Állam rémuralma alól felszabadított észak-szíriai területeken a kurdok milíciák mintegy 130 olyan dzsihadistát fogtak el, akik rendelkeznek francia állampolgársággal (is).

A migráns hátterű terroristákat a kurdok vissza akarja küldeni Franciaországba, Párizs pedig már jelezte, hogy befogadja őket közölte a BFMTV nevű francia hírtelevízió.

Egy Szíriában harcoló franciaországi dzsihadista, Salim BenghalemForrás: AFP/Handout

A dzsihadisták a következő hetekben repülőn fognak megérkezni hazájukba.

Christophe Castaner francia belügyminiszter az általános társadalmi felháborodást kiváltó hírre azt reagálta, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoló, valamennyi visszatért katonát bíróság elé fognak állítani, majd pedig - szerinte - börtönbüntetés fog rájuk várni. Jelenleg a francia börtönökben körülbelül 500 szélsőséges iszlamistát tartanak fogva.

A hírszerzés azt állítja: szintén valamennyi visszatérni szándékozó dzsihadista a látókörébe került korábban, sokak ellen pedig bizonyítékuk van rá, hogy háborús bűncselekményeket követtek el Szíriában.Miközben a párizsi kormány – elméletileg - harcot folytat a muszlim terrorizmus ellen, a francia hatóságok azt tervezik, hogy 2019 végéig 450 szélsőségest bocsájtanak szabadon. Közülük 50 személyt terrorizmusért ítéltek el.Az Interpol főtitkára, Jürgen Stock ezzel kapcsolatosan arra figyelmeztet, hogy ha kiengedik a szélsőségeseket, azok Nyugat-Európában létrehozhatnak egy Iszlám Állam 2.0-t, amely szervezet terrortámadásokat követhet majd el.