A tiltás ellenére mégis lesz székely zászló a székelyudvarhelyi városházán

október 23., békemenet, fidesz, bayer zsolt, tüntetés, Székelyzászló a Békemeneten.
Vágólapra másolva!
A székely zászlót és a városcímert ábrázoló képeket helyeztek ki a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal tanácstermében, miután egy január 22-én kimondott jogerős ítélet nyomán el kellett távolítani a teremből a szóban forgó jelképeket hordozó zászlókat.
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs, a Magyar Polgári Párt (MPP) önkormányzati képviselője közölte: személyesen kezdeményezte a „műalkotások" elkészítését és kihelyezését - írja a Maszol.ro.

Az MPP önkormányzati képviselői saját illetményüket ajánlották fel a digitális technikával festővászonra nyomtatott jelképek elkészítésére.

Hozzátette: semmilyen törvény nem vonatkozik arra, hogy milyen „műalkotásokat" lehet kihelyezni valamely önkormányzat termeiben, így reméli, hogy a jelképek a helyükön maradhatnak mindaddig, míg törvény nem biztosítja a kitűzésüket.

Elmondása szerint a városcímerre vonatkozó határozatot az önkormányzat elfogadta.

A jelkép azonban mindaddig nem válhat hivatalossá, míg a kormány határozatot nem hoz róla.

Orbán Balázs megjegyezte: korábban hasonló digitális technikával készítették el a város néhány díszpolgárának, például Jókai Mórnak a portréját.

A jelképeket ábrázoló „műalkotások" a díszpolgárok portréi mellé kerültek.

Ismét a magyarellenes uszító, Dan Tanasă perelt

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Marosvásárhelyi Táblabíróság a székelyföldi magyar feliratok és jelképek ellen küzdő, vélhetően a román titkosszolgálatnak (SRI) dolgozó Dan Tanasă által vezetett, szélsőjobboldali Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresete nyomán január 22-én hozott jogerős ítéletet arról, hogy

Korábban Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert próbálkozott azzal, hogy a bírósági úton eltávolított zászlókat molinókkal pótolja a tanácsteremben.

A szélsőségesen magyarellenes ADEC a törvény szellemére hivatkozva ezeknek az eltávolítását is kérte, és keresete nyomán a Hargita megyei Törvényszék 2018 decemberében első fokon elrendelte a molinók eltávolítását.