Az Európai Parlament elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt

GUAIDÓ, Juan
Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke kormányzati akciótervet ismertet a Venezuelai Központi Egyetemen Caracasban 2019. január 31-án, nyolc nappal az után, hogy ideiglenes államfővé nyilvánította magát. Ezen a napon az Európai Parlament elismerte Guaidót Venezuela ideiglenes államfőjeként, követve ezzel az Egyesült Államok és több térségbeli ország példáját.
Vágólapra másolva!
Elismerte Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét csütörtökön az Európai Parlament (EP). Nemzetközi kontaktcsoport felállításával akarja segíteni a venezuelai válság megoldását az Európai Unió - hangzott el az EU-külügyminiszterek tanácskozását követően Bukarestben.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában

a képviselőtestület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, és ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökeként, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke kormányzati akciótervet ismertet a Venezuelai Központi Egyetemen Caracasban 2019. január 31-án, nyolc nappal az után, hogy ideiglenes államfővé nyilvánította magát. Ezen a napon az Európai Parlament elismerte Guaidót Venezuela ideiglenes államfőjeként, követve ezzel az Egyesült Államok és több térségbeli ország példáját. Forrás: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

A EP-képviselők üdvözölték, hogy a világ számos demokratikus országa már így döntött az utóbbi napokban.

Az Európai Parlament határozottan elítélte a Nicolás Maduro vezette rezsim által gyakorolt elnyomást és erőszakot, amely már sok emberéletet követelt, valamint szolidaritását fejezte ki Venezuela lakosságával. A dokumentumban követelték, hogy a hatóságok vessenek véget az emberi jogok megsértésének, és állítsák bíróság elé a felelősöket.

Az Európai Parlament határozottan elítélte a Nicolás Maduro (a képen) vezette rezsimet. Forrás: AFP/Ho

Végezetül az EP megerősítette a venezuelai parlament iránti támogatását, amely szerinte az országban az egyetlen legitim, demokratikusan megválasztott intézmény, és ezért mielőbb helyre kell állítani a jogköreit.

- hangsúlyozta Esteban González Pons, a néppárti EP-frakció alelnöke.

Az Egyesült Államok mellett a latin-amerikai országok többsége is szinte azonnal elismerte a magát múlt héten ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidót, de az Európai Unió óvatosabban nyilatkozott eddig.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve több tagállam, például Németország, Franciaország és Spanyolország nemrég hangsúlyozta, készek elismerni Juan Guadiót, ha napokon belül nem írnak ki választásokat Venezuelában. Caracas uniós nagykövete tiltakozott a döntés ellen, és az Euronews csatornának adott interjújában kijelentette, hogy az Európai Parlament nem helyezheti magát az ENSZ Biztonsági Tanácsa fölé. Ezzel arra utalt, hogy a BT-ben nem született Guaidót támogató nyilatkozat Oroszország és Kína múlt heti vétója miatt.

A venezuelai válság kapcsán nemzetközi kontaktcsoport felállításáról döntöttek ez EU külügyminiszterei

Közben nemzetközi kontaktcsoport felállításával akarja segíteni a venezuelai válság megoldását az Európai Unió, amelynek Bukarestben tanácskozó külügyminiszterei a caracasi törvényhozást ismerték el az ország egyedüli legitim képviseleti szerveként.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja. Forrás: MTI/EPA/Bogdan Cristel

Ezt az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja jelentette be csütörtök este Bukarestben, az EU külügyminisztereinek aznapi tanácskozását követő sajtótájékoztatón. A 90 napos időszakra felállítandó kontaktcsoportban EU-tagállamok és dél-amerikai országok vesznek majd részt, célja pedig az, hogy elősegítse a válság békés és demokratikus megoldását, előrehozott demokratikus, független nemzetközi megfigyelők részvételével lebonyolítandó új elnökválasztás megszervezését, az ehhez szükséges bizalmi légkör megteremtését.