Az Európai Parlament elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt

2019.01.31. 20:54

Elismerte Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét csütörtökön az Európai Parlament (EP). Nemzetközi kontaktcsoport felállításával akarja segíteni a venezuelai válság megoldását az Európai Unió - hangzott el az EU-külügyminiszterek tanácskozását követően Bukarestben.

A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselőtestület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, és ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökeként, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke kormányzati akciótervet ismertet a Venezuelai Központi Egyetemen Caracasban 2019. január 31-án, nyolc nappal az után, hogy ideiglenes államfővé nyilvánította magát. Ezen a napon az Európai Parlament elismerte Guaidót Venezuela ideiglenes államfőjeként, követve ezzel az Egyesült Államok és több térségbeli ország példáját.Forrás: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

A EP-képviselők üdvözölték, hogy a világ számos demokratikus országa már így döntött az utóbbi napokban. Az Európai Parlament határozottan elítélte a Nicolás Maduro vezette rezsim által gyakorolt elnyomást és erőszakot, amely már sok emberéletet követelt, valamint szolidaritását fejezte ki Venezuela lakosságával. A dokumentumban követelték, hogy a hatóságok vessenek véget az emberi jogok megsértésének, és állítsák bíróság elé a felelősöket.

Az Európai Parlament határozottan elítélte a Nicolás Maduro (a képen) vezette rezsimet.Forrás: AFP/Ho

Végezetül az EP megerősítette a venezuelai parlament iránti támogatását, amely szerinte az országban az egyetlen legitim, demokratikusan megválasztott intézmény, és ezért mielőbb helyre kell állítani a jogköreit.
Európa nem maradhat közömbös, amikor az emberi jogok és a demokrácia védelméről van szó. Európa nem pusztán egy hely, hanem egyúttal egy eszme és egy törekvés is. A venezuelai tüntetők nem európaiak, de ugyanazokért az értékekért harcolnak, mint mi - hangsúlyozta Esteban González Pons, a néppárti EP-frakció alelnöke.
Az Egyesült Államok mellett a latin-amerikai országok többsége is szinte azonnal elismerte a magát múlt héten ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidót, de az Európai Unió óvatosabban nyilatkozott eddig.Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve több tagállam, például Németország, Franciaország és Spanyolország nemrég hangsúlyozta, készek elismerni Juan Guadiót, ha napokon belül nem írnak ki választásokat Venezuelában. Caracas uniós nagykövete tiltakozott a döntés ellen, és az Euronews csatornának adott interjújában kijelentette, hogy az Európai Parlament nem helyezheti magát az ENSZ Biztonsági Tanácsa fölé. Ezzel arra utalt, hogy a BT-ben nem született Guaidót támogató nyilatkozat Oroszország és Kína múlt heti vétója miatt.

A venezuelai válság kapcsán nemzetközi kontaktcsoport felállításáról döntöttek ez EU külügyminiszterei

Közben nemzetközi kontaktcsoport felállításával akarja segíteni a venezuelai válság megoldását az Európai Unió, amelynek Bukarestben tanácskozó külügyminiszterei a caracasi törvényhozást ismerték el az ország egyedüli legitim képviseleti szerveként.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja.Forrás: MTI/EPA/Bogdan Cristel

Ezt az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja jelentette be csütörtök este Bukarestben, az EU külügyminisztereinek aznapi tanácskozását követő sajtótájékoztatón. A 90 napos időszakra felállítandó kontaktcsoportban EU-tagállamok és dél-amerikai országok vesznek majd részt, célja pedig az, hogy elősegítse a válság békés és demokratikus megoldását, előrehozott demokratikus, független nemzetközi megfigyelők részvételével lebonyolítandó új elnökválasztás megszervezését, az ehhez szükséges bizalmi légkör megteremtését.