Betiltják a kutyasétáltatást az iráni fővárosban

2019.01.31. 19:58

Betiltják és büntetni fogják a kutyasétáltatást Teheránban – közölte Husszein Rahimi, az iráni főváros rendőrfőnöke, aki azzal indokolta a tilalmat, hogy a kutyák pánikot keltenek a lakosságban.

Rahimi elmondta azt is, hogy a rendőrség felhatalmazást kapott az ügyészségtől, hogy következetesen fellépjen a köztereken, például a parkokban kedvenceiket sétáltató kutyatulajdonosokkal szemben.
Ez a drákói intézkedés azonban nem minden, a jövőben tilos lesz az is, hogy a kutyákat kocsiban szállítsák. Ha valakit ezen kap a rendőrség, az súlyos büntetésre számíthat – idézte Rahimit a BBC News honlapja. Egyelőre nem világos, hogy a szabálysértő kutyatulajdonosokra milyen büntetés vár majd, hiszen a sétáltatásra sincsen egyértelmű törvényi szabályozás az iszlám köztársaságban.
Az iráni rendőrség több alkalommal is próbálkozott már a kutyatartás teljes tilalmával, de ezek a kísérletek sorra kudarcot vallottak.

A jövőben a kutyák ki sem tehetik a lábukat az utcára Teheránban (a kép illusztráció)Forrás: MTI/EPA/Hoszein Merszadi

Korábban már nem egy alkalommal el is kobozták gazdáiktól a sétáltatott kutyákat. A kulturális és vallásügyi minisztérium 2010-ben megtiltotta a háziállatok tartásával kapcsolatos termékek reklámját is.

Egyrészt az iszlám vallásban a kutya tisztátalan állatnak számít, másrészt a kutyatartást a megbuktatott monarchia nyugatbarát politikája egyik szimbólumának tartják, amelyet egyáltalán nem néz jó szemmel az ország vallási vezetése.
Számos iráni emellett irracionálisan fél az állatoktól, nemcsak a kutyáktól, de a macskáktól is. Ugyanakkor az utóbbi években divatos lett a házi kedvencek tartása, különösen a fiatalok körében. Ennek megfelelően nőtt az állatorvosi rendelők és kisállat-kereskedések száma is főleg Teheránban, és más iráni nagyvárosokban. A dpa német hírügynökség tudósítója szerint az új kutyasétáltatási tilalmat az irániak ugyanúgy figyelmen kívül fogják hagyni, mint a korábbiakat. A mostani kutyaellenes kampány ennek megfelelően nem keltett nagy hullámokat a közösségi médiában, bár az egyik Twitter-felhasználó epésen megjegyezte: mi lesz a következő hatósági intézkedés, hogy autók helyett tevegelésre kényszerítik a teheráni lakosokat?