Észak-Koreának részletesen fel kell tárnia nukleáris és rakétabázisainak lelőhelyeit, hogy felszámolásuk ellenőrizhető legyen - hangsúlyozta Stephen Biegun, az amerikai külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja.

Biegun leszögezte, hogy az amerikai kormányzat megállapodásra törekszik Phenjannal, és ennek érdekében kész arra, hogy Észak-Koreával egyidejű és párhuzamos lépéseket tegyen. Konkrét lépésekről azonban a különmegbízott nem ejtett szót.

Biegun hangsúlyozta azt is, hogy az atomfegyver-mentesítés nem történhet meg anélkül, hogy Észak-Korea ne egyezne bele, hogy leszerelési szakértők ellenőrizzék atomfegyver- és rakétakészletei megsemmisítését. Az Egyesült Államok ugyanis csakis ellenőrizhető leszerelés esetén hajlandó a megállapodásra.A nukleáris és rakétabázisok lelőhelyeinek pontos megjelölése és az esetleges leszerelés ellenőrzése sarkalatos kérdése az amerikai-észak-koreai egyeztetéseknek. Észak-Korea mindeddig elutasította ezt, és engedményei fejében azt támasztotta feltételül, hogy az Egyesült Államok előbb enyhítsen a szankciókon. Az amerikai kormányzat azonban kitart amellett, hogy a szankciók a teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésig érvényben maradnak.Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban újságírókkal közölte, hogy a jövő héten jelenti be az újabb amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó helyszínét. Ők nagyon akarják ezt a találkozót - fogalmazott Trump az észak-koreai tárgyalópartnerekre utalva, és kiemelte, hogy kormányzata fantasztikus előrehaladást ért el az észak-koreai nukleáris ambíciók visszafogásában.

Kim Dzsongun és Donald TrumpForrás: AFP/Saul Loeb

Az amerikai hírszerzés vezetőinek keddi szenátusi meghallgatásán Dan Coats, a hírszerzés valamennyi szervezetét tömörítő Országos Hírszerzési Igazgatóság, a DNI vezetője azt mondta a törvényhozóknak: a rendelkezésre álló információk szerint Észak-Korea valószínűleg nem adja fel nukleáris fegyverzete egészét. Coats leszögezte: az ázsiai ország vezetői az atomfegyverzetet rendszerük túlélése zálogának tartják.Hasonlóképpen nyilatkozott Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója is. Haspel azt fejtegette, hogy az észak-koreai kormányzat elkötelezett a hosszú hatótávolságú, nukleáris töltetű ballisztikus rakéták kifejlesztése mellett.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Ázsiába küldte munkatársai egy csoportját a február végére tervezett csúcstalálkozó előkészítésére. A tárcavezető azonban nem közölte a várható helyszínt. Az amerikai sajtóban felmerült Thaiföld, Szingapúr és Vietnam is, de Vietnam a múlt héten cáfolta az erről szóló információkat.