Romlott lengyel hús került szlovákiai éttermekbe és iskolákba is, Magyarországra is jutott belőle

2019.01.31. 17:00

Háromszáz kilogramm, hivatalosan veszélyesnek minősített lengyel marhahús került a szlovák éttermekbe és iskolákba – tájékoztatta a Szlovák Távirati Irodát (TASR) Jozef Bíres, a Szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (SVPS) igazgatója. A szlovák agrárminiszter szerint nem kizárt, hogy a lengyel vágóhídról többek között Magyarországra is kerülhetett a vitatott minőségű marhahúsból. A Nébih péntek délelőtt megerősítette a hírt, azt közölték, mintegy 290 kg hús került az érintett vágóhídról Magyarországra. 

Három kelet-szlovákiai, egy bártfai, egy galbatői és egy magyarbődi feldolgozóhoz került romlott marhahús a kérdéses lengyel vágóhídról

– kezdte sajtótájékoztatóját a „szlovák Nébih”, az SPSV vezetője. Jozef Bíres szerint a három helyi üzem közül az egyik ráadásul engedéllyel sem rendelkezett.

A szállítólevelek alapján kiderült, hogy az összes, az eddigi adatok ismeretében legalább 300 kiló húst a közétkeztetésben használták fel.

A lengyel hús minősége megint súlyos csorbát szenvedett, és ez már nem az első eset. Nehéz megmondani, hogy az alacsony ár vonzotta-e a beszállítókat, de biztos nem a hús minősége és a higiéniai körülmények. Nagyon sajnáljuk, hogy a vitatott minőségű hús már bekerült a közétkeztetésbe. A legjobban amiatt aggódom, hogy óvodás és kisiskolás gyerekek is ehettek a kérdéses húsból – tette hozzá Bíres. Az SVPS igazgatója azt is elmondta, hogy a rendkívül alacsony, nyomott ár miatt kerülhetett romlott hús az óvodai, iskolai étkezdékbe és éttermekbe.

Bár szerdán a lengyel hatóságok még azt állították, hogy az uniós országokba, köztük Szlovákiába sem került romlott marhahús, később kiderült, hogy ez nem fedi a valóságot.

A hazai hatóságok egyébként cseh kollégáik révén az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén keresztül szereztek tudomást arról, hogy legalább 300 kilogrammnyi romlott marhahús került északi szomszédunktól Szlovákiába

 – tette hozzá Jozef Bíres.

Romlott hús laboratóriumi vizsgálata (a kép illusztráció)Forrás: Thinkstock

A pozsonyi földművelésügyi minisztérium a botrány kirobbanása után azonnal ellenőröket küldött a kérdéses üzemekbe, akik átvizsgálták a húst szállító járműveket is. Az ellenőrzött üzemeket Gabriela Matecná földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is meglátogatta.

Jó döntésnek bizonyult, hogy Szlovákia már kedden megkezdte a tüzetes ellenőrzéseket, annak ellenére, hogy a lengyel hivatali partnerek arról nem tájékoztattak, hogy veszélyes húst vittek ki Lengyelországból. A fogyasztóknak azt tanácsolom, hogy ne fogyasszanak lengyel marhahúst, a lengyel állat-egészségügyi hivatalok hitele ugyanis komolyan megingott – figyelmeztetett a szlovák agrárminiszter.

Gabriela Matecná, szlovák földművelésügyi miniszterForrás: wikipédia

Gabriela Matečná felháborítónak tartja, hogy a lengyel hatóságok nem az uniós szabályoknak megfelelően járnak el, és még az alapvető kötelességeiket sem teljesítik.

Sőt, a romlott hús minősített vágóhidakról került az unió több tagországába is. Paradox módon szerdán, az uniós miniszterek tanácsán a lengyel mezőgazdasági miniszter nem tájékoztatott bennünket erről a botrányról, holott már pontosan tudta, mi történt – közölte Gabriela Matečná. A szlovák tárcavezető hozzátette, hogy a kérdéses vágóhídról Szlovákián kívül kilenc további tagállamba – Magyarországra, Észtországba, Finnországba, Franciaországba, Litvániába, Portugáliába, Romániába, Spanyolországba és Svédországba – szállítottak húst. A miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy pénteken találkozik Lengyelország szlovákiai nagykövetével, hogy felvilágosítsa, illetve számonkérje a kialakult helyzettel kapcsolatban. 

A Nébih péntek délelőtt az Origónak azt nyilatkozta: "Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett jelenlegi információk alapján az érintett vágóhídról mintegy 290 kg termék érkezett hazánkba. A Nébih haladéktalanul megkezdte a nyomon követési vizsgálatot. Ennek alapján a beérkezett tételeket hiánytalanul sikerült zárolni, azok nem jutottak el a magyar fogyasztókhoz. Az ügyben Európa szerte, és természetesen hazánkban is, folynak a nyomon követési vizsgálatok."