Szijjártó Péter az illegális migráció okozta következményekről tárgyalt Romániában

2019.01.31. 14:20

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között az illegális migrációs folyamatok okozta egészségügyi kockázatokról tárgyalt a román egészségügyi miniszterrel bukaresti megbeszélésükön. A magyar külügy vezetője az európai uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a román fővárosba.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be az MTI-nek, hogy Sorina Pinteával egyetértettek abban, hogy az illegális migrációs folyamatok nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, mert a bevándorlók Európában ritkaságnak számító vagy nem ismert kórokozókat, trópusi vírusokat hoznak be magukkal.

Megállapodtunk abban, hogy a ritka kórokozókkal és vírusokkal szemben védettséget nyújtó oltásokat közösen fogjuk beszerezni, és összehangoljuk az egészségüggyel kapcsolatos álláspontokat a nemzetközi szervezetekben– mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Sorina Pintea román egészségügyi miniszter kétoldalú, bilateriális tárgyalásukon Bukarestben 2019. január 31-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A találkozón szó esett arról is, hogy a Richter magyar gyógyszeripari vállalat portfóliójának egyik jelentős piaca Románia, amit alátámaszt az a tény is, hogy a cég egy 560 főt foglalkoztató gyógyszergyárat működtet Marosvásárhelyen, és Magyarország évente mintegy 360 millió euró értékben exportál gyógyszert Romániába– tájékoztatta az MTI-t a külgazdasági és külügyminiszter.

Az unió soros elnökségét ellátó Romániában csütörtökön és pénteken tartják meg az EU külügyminisztereinek nem hivatalos találkozóját, amelyen egyebek mellett a venezuelai és a szíriai válság, illetve az EU és Kína kapcsolata szerepel napirenden.

Meg kell akadályozni a migrációs csatorna kialakulását

Óriási veszélyt jelent az európai szocialisták azon terve, hogy külön csatornát hozzanak létre az Európába irányuló migráció számára, ezt az EP-választásokon meg kell akadályozni - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

"A migrációt meg kéne állítani, nem szervezni kellene. Jól látható, hogy Frans Timmermans és az európai szocialisták a Soros-hálózat megrendelésének megfelelően a migrációs folyamatokat Európa irányába tovább akarják növelni" - mondta.