Tavaly tovább emelkedett a svédországi halálos kimenetelű lövöldözések száma a folyamatos bandák közti háborúzásnak köszönhetően.

Mint korábban megírtuk, csak az elmúlt hetekben négy robbantás volt svédországi városokban, ahol az átlaghoz képest lényegesen több illegális bevándorló él. A skandináv országban egyre több a bűncselekmény, azon belül – a robbantások mellett – különösen a szexuális erőszakok száma nőtt.

A frissen hivatalba lépett régi-új bevándorláspárti kormány szinte biztosan nem változtat majd az eddigi politikáján, így pedig a legfőbb problémák nem oldódnak meg.

Egészen konkrétan két héten belül négy robbantás is volt az országban. Stockholmban és Göteborgban egy pizzériát robbantottak fel, Varnamo és Landskrona településen pedig egy-egy házat ért támadás. Az utóbbi településen rövid időn belül ez már a harmadik robbantás volt.

Az elharapózó erőszak ellenére a bevándorláspárti svéd kormány nem fog változtatni a politikáján. Annak ellenére sem, hogy a svéd biztonsági szolgálat még január 15-én azt közölte: az erőszakot előmozdító iszlám szélsőségesség jelenti a legnagyobb biztonsági veszélyt Svédországra.

A svéd statisztikai hivatal korábban azt is vizsgálta, milyen arányban vesznek részt külföldiek a bűncselekményben, azonban az adatok vizsgálatát 2005-ben befejezték, mert akkor már 2,5-szerese volt a bűncselekményre való hajlam a migránsok esetében, mint a svédekében.

A legfrissebb rendőrségi számokból pedig kirajzolódik, hogy a bandák közti öldöklés tavaly még „hatékonyabb" lett, ugyanis minimálisan, de csökkent a lövöldözések száma, de ebből a kevesebb merényletből több volt halálos kimenetelű, mint korábban.

Szám szerint 2018-ban 306 lövöldözés történt a skandináv „jóléti" államban, míg egy évvel korábban 324. Ehhez képest tavaly 45 áldozata a támadásoknak, míg 2017-ben 43. Érzékeltetésképpen ez azt jelenti, hogy az év majdnem minden napjára jutott egy lövöldözés, amibe 8 naponta bele is halt valaki. Nem lehet nem észrevenni az adatokból, hogy a 2015 óta tartó migránsválság óta meredeken emelkedik a fegyveres gyilkosságok száma.

A svédországi halálos kimenetelű lövöldözések változása 2006 és 2018 között.Forrás: The Local/TT/Svéd rendőrség

Külön kiemelhetjük Malmöt is, ami gyakorlatilag a muzulmán bevándorlók inváziója alatt áll, itt 14-en haltak meg a bandák közti háborúkban, további 28-an megsérültek. A támadások pedig szoros kapcsolatban állnak a drogkereskedelem ellenőrzéséért vívott küzdelemmel. Hasonló a tendencia Göteborgban is, ahol 10 halálos lövöldözés történt tavaly, a duplája a 2017-esnek.

Mats Löfving, a svéd rendőrség irányítótestületének vezetője azt is elárulta, hogy a börtönök és a fiatalkorúak bűnelkövetőknek fenntartott intézmények már teljesen megteltek.