Donald Trump: Venezuelában megkezdődött a küzdelem a demokráciáért

2019.01.31. 06:04

Megkezdődött a küzdelem a demokráciáért Venezuelában - írta szerda este közzétett Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó szintén Twitteren jelentette be, hogy az Egyesült Államok szankcióval sújtotta az Albanisa nicaraguai olajvállalatot, mert venezuelai nyersolajjal kereskedik.

Donald Trump szerda este Twitteren erősítette meg, hogy délután telefonon beszélt Juan Guaidóval, az Egyesült Államok által ideiglenes államfőként elismert venezuelai ellenzéki politikussal. Guaidó ezt már szerdán délután bejelentette Caracasban. Mikroblog-bejegyzésében az amerikai elnök történelminek nevezte Guaidó várható elnökségét és megerősítette, hogy az Egyesült Államok erőteljesen támogatja Venezuela harcát a demokráciája visszanyeréséért. Egy következő bejegyzésben pedig - utalva a szerdai Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök elleni, több tízezer főt számláló venezuelai tüntetésekre - kijelentette: megkezdődött a harc a szabadságért.

Donald TrumpForrás: AFP/Brendan Smialowski

A Fehér Ház eközben bejelentette, hogy Mike Pence alelnök pénteken részt vesz egy Juan Guaidó melletti szimpátiatüntetésen Miamiban. A megmozduláson részt vesznek Marco Rubio és Rick Scott republikánus szenátorok, Mario Diaz-Balart republikánus képviselő és Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója.

Szankciók

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó szintén a Twitteren jelentette be, hogy az amerikai kormány szankciókat hozott az Albanisa nicaraguai magánvállalat ellen, mert venezuelai nyersolajjal kereskedik. "A PDVSA (a legnagyobb venezuelai állami olajvállalat) szankcionálásával az Albanisát is büntető intézkedéssel sújtottuk, hiszen közös vállalata van a PDVSA-val, és ebből keni meg Daniel Ortega nicaraguai elnök korrupt rezsimjét" - fogalmazott Bolton.

Egy következő bejegyzésében a nemzetbiztonsági tanácsadó azt javasolta a bankároknak, kereskedőknek és általában az üzleti élet szereplőinek, hogy sem aranyban, sem olajban, és egyáltalán semmilyen valutában vagy értékpapírban ne kereskedjenek Venezuelával, mert mindezt "a néptől lopta el a Maduro-maffia".

Kapcsolatban maradtak

Mindazonáltal az Egyesült Államok megőrzött bizonyos kommunikációs csatornákat Nicolás Maduro elnök kormányzatával - közölte Elliott Abrams, az amerikai külügyminiszter napokban kinevezett venezuelai különmegbízottja. "Azért tartjuk a kapcsolatot, mert aggasztanak bennünket egyes kérdések, így a Venezuelában lévő amerikaiak biztonsága is" - mondta Abrams. Hosszú idő óta tartunk fenn kapcsolatot több olyan országgal is, amelyet diplomáciailag nem ismerünk el - tette hozzá, hangsúlyozva az amerikai érdekek elsődlegességét.

Abrams úgy vélte, hogy a venezuelai hadseregben és a biztonsági erők körében nagy a megosztottság, miközben az ellenzék folyamatosan arra szólítja fel őket, hogy szakítsanak Maduróval.

Kolumbia szerdán este bejelentette: megtiltja a Maduro-rendszer "több mint 200 kollaboránsának", hogy belépjen Kolumbiába. Bogotai sajtóértekezletén Christian Krüger, a bevándorlási hivatal vezetője nem zárta ki, hogy az elkövetkező hetekben bővülni fog a kolumbiai területről kitiltottak listája.

Konferenciát tartanak

Közben Montevideóban, Uruguay fővárosában bejelentették: február 7-én Uruguay és Mexikó nemzetközi konferenciát szervez azon országok és szervezetek részvételével, amelyek "semleges" álláspontot foglaltak el a venezuelai helyzet megítélésében. Uruguay és Mexikó nem ismerte el ideiglenes elnökként Guaidót és tárgyalásos megoldást szorgalmaz a venezuelai válság rendezésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK