Az Iszlám Állam német dzsihadistáját fogták el a kurd erők

2019.02.01. 12:25

Az amerikai hadsereg által támogatott kurd erők lekapcsoltak egy német dzsihadistát Szíriában, miután az menekülni próbált az Iszlám Állam egyik utolsó maradványából – számolt be az eseményről két felesége is.

A sorrendben harmadik és szintén német 19 éves neje, a magát Leonorának nevező nő azt mondta, hogy ő, a Martin Lemke nevű terrorista és annak második felesége együtt menekültek el a harcok elől. Onnan aztán Deir ez-Zór tartomány egy vizsgálóközpontjába mentek, ahol a kurd erők elkülönítik egymástól a civileket és a dzsihadistákat.

A feleség azt is elmondta, hogy férje eredetileg a németországi Szász-Anhalt tartományból származik, illetve állítása szerint elsősorban technikusként segítette az Iszlám Államot. Végül valamilyen egészségügyi gondja akadt, ami miatt nem tudott már tovább harcolni.

A német sajtó szerint azonban a most 28 éves férfi nem csak egy ártatlan informatikus volt, hanem egy valóban befolyásos terrorista az Iszlám Állam külföldi harcosai között.

A február elseji állapotok: Az Iszlám Állam területei szürkével, a kurd erőké sárgával, Bassár el-Aszad szír kormányáé pirossal, az iraki kormány által ellenőrzött területek pedig lilával vannak jelölve.Forrás: liveuamap.com

A Die Zeit szerint Lemke még 2014-ben ment ki a Közel-Keletre a terrorszervezet „fővárosába", Rakkába. Ott egyből csatlakozott az iszlamista rendőrséghez, később pedig a gyanú szerint csatlakozott a kalifátus hírszerzéséhez.

A Leonora nevű nő azt is megosztotta, hogy a terrorista három nappal azután már feleségül vette, hogy megérkezett volna Szíriába. Akkor még csak 15 éves volt, de már volt egy kéthetes kisbabája. A másik kimenekült feleség szintén német, és állítása szerint Sabinának hívják, de ő már nem volt túl beszédes.

Az egykori kalifátus ma már egyre kevesebb területet ural, az ott lévők pedig folyamatosan menekülnek, mielőtt megkezdődne a végső támadás.