Interjút adott a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki egy macedón tévéadónak. A politikus Magyarországon kért menekültstátuszt. Kiderült, hogy annak ellenére börtönbe akart vonulni, hogy koholt vádak alapján ítélték el, de biztos forrásból olyan információkhoz jutott, amelyek miatt menekülnie kellett.

Nikola Gruevszki interjút adott szombaton a Szitel nevű macedón tévéadónak. Ebben arról beszélt, hogy

azért menekült el hazájából, mert olyan információ jutott a tudomására, hogy a börtönben meg akarják gyilkolni.

A politikus most először adott interjút, mióta elhagyta Macedóniát.

Azt mondta: eredeti szándéka az volt, hogy börtönbe vonul, és letölti büntetését, annak ellenére, hogy jogalap nélküli, idióta ítéletet hoztak ellene. A politikust hivatali visszaélés miatt ítélték két év börtönre, egy hazug vád alapján, gyakorlatilag azért, mert egy merényletkísérlet után páncélozott autót vásárolt a kormány – nem Gruevszkinek, hanem a mindenkori miniszterelnöknek.

Aztán olyan információ birtokába jutottam, miszerint valaki eltervezte, hogy a börtönben kiiktat engem. Ezért meggondoltam magam– magyarázta a politikus az interjúban.

Azt is elmondta, hogy értesülése olyasvalakitől származott, aki jól ismeri a börtönben zajló dolgokat.
Nem nevezhetem meg, hogy ki áll e mögött a cselszövés mögött, mert egyelőre nem tudom bizonyítani, de ezután úgy döntöttem, hogy elhagyom Macedóniát– fejtette ki Nikola Gruevszki.

Tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőt egyszer már megpróbálták felrobbantaniForrás: AFP/Robert Atanasovski

Soros akarja félreállítani

Nikola Gruevszkit koholt vádak miatt ítélték el. Olyan nevetséges vádakat hangoztatva is igyekeztek korrupciót bizonyítani Gruevszkire, hogy a népszerűségének növelése érdekében írt alá új autópályák építéséről szóló szerződést a kínai kormánnyal. Az eljárással azonban minden rendben volt, semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy bárkitől pénzt fogadott volna el.

Azóta Macedónia élén a Soros Györggyel szövetséges baloldali-albán kormány áll. A baloldali miniszterelnök ellen a Soros nyomására létrehozott különleges ügyészség minden vádat ejtett a komoly bizonyítékok ellenére is, Gruevszkit viszont koholt vádakkal elítélték.