Így ünnepelte a tömeg a sárgamellényesek kilőtt szemű vezetőjét - videó

2019.02.02. 16:23

A tizenkettedik hete tartó szombati sárgamellényes Macron-ellenes tüntetésen, az összegyűlt tömeg hosszan ünnepelte a múlt héten Macron rendőrei által gumilövedékkel kilőtt szemű vezetőjét, Jérôme Rodrigues-t. A mai megmozdulásnak a Sebesültek nagy menete címet adták, és az volt a célja, hogy a gumilövedékek használatát tiltsák be - számolt be az esetről a Le Figaro.

Mint emlékezetes múlt szombaton, Macron rendőrei ismét könnygázt, vízágyút és gumilövedéket is alkalmaztak (úgy tűnik, hogy ez a baloldali kormányok alatt alapkövetelmény, ahogy az 2006-ban Magyarországon is történt)Utóbbival kilőtték a tüntetők egyik vezetőjének, Jerome Rodrigues-nek az egyik szemét. 

Jerome RodriguesForrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki egész Franciaországban.

Íme egy felvétel a múlt heti esetről:

Nem ismeretlen a módszer, hiszen 2006-ban a szocialisták és liberálisok által vezetett rendőrség hasonlóan lépett fel a tüntetőkkel szemben, számos esetben békésen tüntető személyeket félholtra vertek, és volt itt is olyan, akinek a francia esethez hasonlóan kilőtték a szemét.

A mostani francia eset visszaütött Macronékra, hiszen a múlt héten megsérült, kilőtt szemű Jerome Rodrigues egy spontán kialakított emelvényre állt, és hosszan ünnepelte a tömeg. 

 A mai tüntetést a rendőrség által alkalmazott tömegoszlató fegyverek betiltása jegyében szervezték, és feltűnt a sárga mellényesek számos vezéralakja, így például Priscillia Ludosky és Éric Drouet is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK