Sérültek Nagy Menete: tízezrek tüntettek Macron és a rendőri brutalitás ellen Párizsban

Franciaország, tüntetések, sárgamellényesek
Macron-ellenes tömeg Párizsban
Vágólapra másolva!
Ma már tizenkettedik hete tartanak a francia tüntetések. A mai alkalomnak, ahogy azt már korábban megírtuk a Sebesültek nagy menete címet adták, és az volt a célja, hogy a gumilövedékek használatát tiltsák be. Azért ezt a tematikát adták a tüntetők, mivel a múlt héten, olyan mértékben elfajult a rendőrök által alkalmazott erőszak, hogy a sárgamellényesek egyik vezérének, Jérôme Rodrigues-nek kilőtték a fél szemét. Ami teljesen felháborította a közvéleményt Franciaországban és világszerte is. A sárgamellényesek korábban azt közölték, hogy 15 ember is megvakult már a rendőri brutalitás következtében az elmúlt hetekben. 
Vágólapra másolva!

A Le Figaro beszámolója szerint

ma is több tízezres tömeg vonult utcára Párizsban és Valence-ben.

A mai tüntetésben az elmúlt tizenkét hétben megsérült emberekre emlékeztek, illetve felszólaltak az egyre eldurvuló rendőri brutalitás, főként a gumilövedék alkalmazása ellen. A tüntetők követelték két fegyvernek: LBD-40 és a GLI-F4 gránátnak a betiltását.

Macron-ellenes tömeg Párizsban Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A "Sérültek nagy menete" élén vonulóknak egyik szeme le volt ragasztva,

köztük a mozgalom egyik vezetője, Jérome Rodriguesé is, aki múlt szombaton sérült meg egy rendőri oszlatáskor.

Jérome Rodrigues, a sárgamellényesek egyik vezetője a gumilövedékek használata elleni tiltakozáson Párizsban 2019. február 2-án. Rodrigues szeme súlyosan megsérült, amikor egy gumilövedék találta el a január 26-i tüntetésen Forrás: MTI/AP/Francois Mori

A hosszan megtapsolt sárgamellényes a Facebookon élőben közvetítette a tüntetést, amikor egy gumilövedék érte a szemét. A rendőrség azzal védekezett, hogy az oszlatáshoz használt gránát egyik szilánkja miatt sérülhetett meg. A videófelvételek ezt cáfolják, a rendőrség felügyeleti szerve jelenleg is vizsgálja, hogy mi okozta a tiltakozó szemsérülését.

Jerome Rodrigues Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

A francia közéletben parázs vita zajlik, a gyurcsányi módszereket alkalmazó Macron-féle rendőrség viselkedése miatt, azonban a legmagasabb francia közigazgatási és jogi intézmény nem volt hajlandó betiltani a gumilövedékeket.

A Le Figaro szerint a rendőrség a tüntetések kezdete óta

9200 alkalommal használt gumilövedéket, amely komoly sérüléseket okozott a tüntetőknek.

A sárgamellényesek szerint Rodrigues csak egy a 15 ember közül, aki megvakult a gumilövedékek következtében.

A tüntetők molinókat tartottak fel, amelyen a fenti eszközök betiltását követelték, és mellette képeket is mutattak a feldagadt arcokkal.

A sárgamellényesek egyikét sebesült tüntetőjét kísérik rendőrök Párizsban 2019. február 2-án Forrás: MTI/AP/Francois Mori

Tizenkettedik hete tüntetnek a sárgamellényesek Macron ellen

A sárgamellényesek mozgalma hivatalosan az üzemanyagadó emelése ellen jött létrem valójában azonban a teljes macroni gazdaságpolitika ellen tüntetnek. Az elmúlt két hónapban több szociális jellegű követelést is megfogalmaztak, majd az államfő távozását is követelték a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén.

Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen összetűzésekbe torkolltak a rendfenntartó erőkkel.

Sárgamellényesek egyikét veszik őrizetbe rendőrök Párizsban 2019. február 2-án Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tüntetők által felállított úttorlaszoknál

tízen haltak meg, a tüntetéseken pedig több mint kétezren megsérültek,

a rendőrök közül csaknem ezren.