Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a kurdok új szövetségeseket akarnak találni, mielőtt az őket támogató amerikai katonák kivonulnak a térségből. A Szíria területén élő kurdok most olyan szövetségeseket keresnek, akik megvédik őket Törökországtól. Ha a törökök rájuk támadnának, ezt Szíriában kell tenniük, így a kurdoknak és Szíriának ilyen szempontból érdekük az összefogás - értékelte.

 A szakértő az M1 aktuális csatornán szombaton azt mondta, amerikai szövetségeseik kivonulása után nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a kurdok, mert támogatók nélkül maradnak majd a térségben.

Gyarmati IstvánKékesi Donát

A Szíria területén élő kurdok most olyan szövetségeseket keresnek, akik megvédik őket Törökországtól. Ha a törökök rájuk támadnának, ezt Szíriában kell tenniük, így a kurdoknak és Szíriának ilyen szempontból érdekük az összefogás - értékelte.

A szíriai polgárháború tipikus 21. századi konfliktus, nincsenek frontok és világosan egymással szemben álló felek sem. A vallási, politikai és gazdasági problémák egyre csak súlyosbítják egymást a térségben.

Ezek mentén változó, akár meglepő szövetségek is kialakulhatnak, mint például Izrael és Szaúd-Arábia szoros katonai együttműködése - magyarázta Gyarmati István.