Tűz és víz pusztít Ausztráliában

2019.02.02. 11:32

Tűz pusztít Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmanián, a kontinens méretű ország keleti részében, Queenslandben pedig a heves esőzések keltette árvíz okoz gondot.

Tasmanián az elmúlt két napban már 170-190 ezer hektáron ég az erdő - közölte a tartományi tűzoltóság. A száraz, szeles idő nehezíti az oltást, még mintegy negyven tűzfészek terjedését nem állították meg. Hatalmas területek borultak lángba a tartomány középső, déli és délkeleti részén. Lakott területeket is fenyeget a tűz.

Egyelőre ötszáz embert kellett kimenekíteni a veszélyeztetett déli Huonville-ből. Az állam tizenhat körzetére adtak ki figyelmeztetést, hogy adott esetben nagyon gyorsan hagyják el lakhelyüket az emberek. A hatóságok közölték, hogy az érintetteknek segélyeket osztanak, ruhákat és élelmiszert adnak.

A hőség miatt tombol a tűz AusztráliábanForrás: AFP/Rob Griffith

Monszuneső

Az Ausztrália keleti részén fekvő Queenslandben a monszunesők következtében tovább romlik az árvízhelyzet. A meteorológusok előrejelzése szerint szombaton 150-200 milliméternyi eső hullhat az állam északi részén fekvő Townsville környékén. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ha tovább romlik az árvízhelyzet, igyekezzenek magasabban fekvő területekre menni. Korábban a környéket katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.

A következő két napban további heves esőzések várhatók. Mintegy négyszáz katonát mozgósítottak, hogy megvédjék a veszélybe került településeket. Middleton közelében a Diamantina folyó miatt egy farmer saját helikopterén mentett ki a megáradt területen rekedt autóból két német és két svájci turistát. Mind a négyen sértetlenül kerültek biztonságos helyre.