Milliárdos norvég emberrablás: több mint 1400 tipp érkezett

2019.02.05. 09:09

Három hónapja már, hogy egy filmbe illő bűncselekmény tartja izgalomban a norvég közvéleményt. Az ügy nyomozása sem kevésbé izgalmas, szó szerint a legjobb skandináv krimiket idézi. Az ország egyik leggazdagabb embere október 31-én arra ért haza, hogy eltűnt a felesége a lørenskogi családi házukból. Úgy tűnik, emberrablás történhetett, mivel Tom Hagen talált egy cetlit azzal a szöveggel, hogy visszakaphatja a nejét, de ne merjen szólni a rendőröknek.   

A 68 éves férfi elolvasta a cetlit, amin az állt, elengedik az asszonyt,

ha fizet érte 9 millió eurót, vagyis 3 milliárd forintot kriptovalutában.

A második mondatot is megértette, mégis hívta a rendőröket, és elmondta, mi történt. Nyomozók érkeztek a házhoz, hogy kihallgassák Tom Hagent. Az Elkraft áramcég ingatlanberuházó alapítóját tetemes, 1,7 milliárd koronás, vagyis körülbelül 56 milliárd forintos vagyonával Norvégia 172. leggazdagabb embereként tartják számon. Feleségével nem élnek hivalkodó életet.

Forró nyomon titokban

Mivel a milliárdos nem akarta, hogy kiderüljön, nem engedelmeskedett,a rendőrök titokban kezdték figyelni a házát egy átlagos autóból, de azért a szomszédokkal is elbeszélgettek. Bár nem arról, hogy az asszonynak nyoma veszett. Azt mondták nekik, hogy egy 13 éves kislány tűnt el, és csak szeretnék tudni, láttak-e valakit, vagy valami gyanúsat a közelben. Eközben a házból is figyelték, van-e mozgás a környéken. Arról, hogy mit tapasztaltak, nem beszélnek a rendőrök. Mindössze annyi szivárgott ki a norvég médiában, hogy két hétig helyszíneltek a házban, ahol különleges módszereket is bevetettek. 

Rendőrségi szalag keríti el Tom Hagen norvég ingatlanmágnás és felesége, Anne-Elisabeth Falkevik Hagen otthonát a norvégiai Fjellhamarban 2019. január 9-én. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/EPA/NTB SCANPIX/Ole Berg-Rusten

Eközben a cetlit igazságügyi szakértőkhöz küldték, hogy megtudják, ki írhatta, és honnan származik. Ujjlenyomatot és más bizonyítékokat kerestek rajta.

A norvég újságok hamar megtudták, hogy történt valami a Hagen családban, mégsem közölték. Mivel továbbra sem akarták, hogy a rablók tudjanak arról, hogy a milliárdos hívta a rendőröket, a nyomozók arra kérték az újságírókat, hogy az ügy érdekében ne írjanak semmit erről.

Férfi feketében

Egészen január 9-ig sikerült titokban tartaniuk Hagen asszony eltűnését. Akkor viszont már maguk a nyomozók álltak a kamerák elé, hogy a norvégok segítségét kérjék. Közzétettek a Hagen munkahelyénél lévő biztonsági kamerák október 31-ei felvételeit, amelyeken látszik, hogy két férfi, egyikük fekete ruhában, sétálgat a ház körül. Ezt tehát az emberrablás napján fél 8, 8 körül rögzítette a kamera:

Amíg a bejelentésekre vártak, jelentkezett egy szomszéd, aki elmondta, hogy

október 31-én egy szürke terepjárót látott a környéken,

amire azért figyelt fel, mert gyorsan haladt.

Múlt héten jelentették be, hogy egy hónap alatt 1400 tipp futott be a norvég kapitányságra, és FBI-osok is segítettek a nyomozóknak, bár azt nem tudni, hogy ennek volt-e eredménye. Azt viszont elárulták, hogy végignézték a környék összes kamerájának összes felvételét az emberrablás napjáról, és a mobilok cellaadatait is lekérték. Kutyákkal is átvizsgálták a lørenskogi családi ház környékét, és a modern technikát is bevetették.

A rendőrség 3D-s szkennelést végzett az ingatlanról, hogy digitálisan láthatóvá váljon

– idézte Tommy Brøske rendőrfelügyelő szavait a Norway Today

Eközben máig a közelben próbálják megtalálni Anne-Elisabethet. A múlt héten oslói búvárok, tűzoltók és mentőegységek keresték az eltűnt asszony a saját tulajdonában lévő Langvannet tóban. Egyébként az Interpol is keresi

Emberrablás történt?

Az emberrablók mindig titkosított, digitális csatornákon üzennek a milliárdosnak. Semmit nem tudni róluk, de arról sem, hogy Anne-Elisabeth Falkevik Hagen életben van-e.

A férje hajlandó lenne rá, hogy egyezkedjen az emberrablókkal.

Úgy fogalmazott, találna megoldást, amit egyébként a hatóságok nem javasoltak neki, de nem biztos, hogy erre szükség lesz még. Ahogy az sem biztos, hogy valóban emberrablás történt-e, vagy csak a cetlivel akarták elterelni a nyomozók figyelmét egy másik bűncselekményről, például az asszony brutális meggyilkolásáról.