A magyar migrációellenes politika egyik célja, hogy a gazdaság ne a migrációtól függjön, hanem a közép-európai szakképzett munkaerőre támaszkodjon – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Londonban tartott sajtótájékoztatóján. 

„Nincs olyan terv, amely a munkapiac számszerű igényeit minden évben több százezer máshonnan érkezővel oldaná meg” – fogalmazott Kovács Zoltán. A magyar kormány úgy döntött, hogy lejárt az olcsó munkaerővel jellemzett gazdaság korszaka, és szakképzett munkaerőre van szükség.

A magyar kormány nagyon erőteljes migrációellenes hozzáállásából számos, olyan területeken hozott döntés is levezethető, mint a demográfia, a társadalmi intézmények, a szociális intézkedések, az intézményi politika – mondta Kovács Zoltán a hétfői londoni tájékoztatón.

A munkaerőhiányra nem lehet migrációval válaszolni

Az államtitkár szerint a munkaerőhiányra és a népesedési problémákra nem a külső országokból érkező migrációval kell válaszolni, hanem olyan környezetet kell teremteni, amely lehetővé teszi, hogy a magyar családokban több gyermek születhessen, és mi ezt az utat választottuk.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

Ezért a magyar kormány az utóbbi nyolc évben olyan rendszert alakított ki, amelyben a családoknak nyújtott különböző támogatások értéke meghaladja a hazai össztermék (GDP) 4 százalékát. 

A tüntetések az ellenzék újraszerveződési kísérletei

A munka törvénykönyvének módosításáról szólva Kovács Zoltán azt mondta, hogy a módosítás teljes mértékben megfelel az európai normáknak. Hozzátette: a legtöbb nyugat-európai országban a túlórára érvényes felső határok, illetve ajánlások magasabbak a magyarországi törvénymódosításban meghatározott szintnél.

Minden olyan vád, amely szerint a munka törvénykönyvének módosítása az alkalmazottak ellen irányul, vagy olyan foglalkoztatási szabályokat tartalmaz, amelyek Nyugat-Európában ismeretlenek vagy szokatlanok, egyszerűen hazugság, semmi köze a tényekhez – mondta.

Kovács Zoltán szerint az utóbbi időszak tiltakozó megmozdulásainak sem ez volt az oka, hanem az európai parlamenti választások már zajló kampánya. Hozzátette: a felmérések adatai is azt mutatják, hogy a magyar ellenzék széttöredezettebb, mint valaha, és nyilvánvalóan figyelemfelkeltésre, önmaga újjászervezésére van szüksége.

Ehhez választott egy témát, valamint egy meglehetősen abnormális módot a politikai demonstrációkra – fogalmazott az államtitkár a hétfői londoni háttérbeszélgetésen.