Filmbe illő módon rabolták ki egy bank széftermét vasárnap Antwerpenben. A bankrablók a városi csatornarendszert használták, amihez két alagutat is ástak. A széfbe érve megpróbáltak annyi értéket magukhoz venni, amennyit csak tudtak, mielőtt megszólalt a riasztó.

Amikor a rendőrség a belga város gyémántközpontjában lévő egyik bank riasztására válaszolva kivonult a helyszínre, a páncélszekrény termét zárva találta. Miután behatoltak, észlelték, hogy kirabolták a páncéltermet,

mintegy 30 széfet ürítettek ki a rablók,

akik minden bizonnyal a falon át vájt lyukon távoztak, amely egy alagút volt a városi csatornarendszerhez.

A nyomozás során még nem sikerült megállapítani, hogy mekkora értékkel távoztak a rablók, a bank ügyfelei hétfőn arra vártak, hogy megtudják, az ő széfjüket is kiürítették-e az elkövetők.

Azt vizsgáljuk, mekkora értékű volt a rablás, többet egyelőre nem mondhatunk

– közölte a rendőrség.

A rablás igen veszélyes volt, ugyanis először egy alagutat kellett ásni egy épületből, amely több száz méterre volt a csatornarendszertől. Majd az egy méternél keskenyebb átmérőjű csatornán keresztül – amely bármely pillanatban megtöltődhetett szennyvízzel – el kellett jutni a bankhoz. Itt egy második alagutat kellett vájni, hogy bejussanak a BNP Paribas bank széftermébe, ahol a lehető legtöbb értéket össze kellett szedni még a riasztó működésbe lépése előtt.

Az ügyészség szerint a bank biztonsági szolgálata délután 1 óra 34 perckor hívta a rendőrséget.

A rendőrök megérkezésekor a széfterem zárva volt, de a riasztó még szólt.

Amikor sikerült kinyitni, megtalálták a padozatba vájt lyukat.

A tűzoltók segítségével átfésülték a csatornarendszert a környéken, és megtalálták a második alagutat.

Jelenleg nincs gyanúsított, akit letartóztathatnánk

– közölte az ügyészség.

A rablás magán viselte a franciaországi Nizzában 1976-ban elkövetett bakrablás jegyeit, amikor a Societe Generale bank 339 széfjét rámolta ki a „szennycsatornabanda” egy nyári hétvégén.