65 kilométer hosszú és 6 méter magas kerítést épít Izrael

2019.02.04. 09:41

Új kerítés építésébe kezdett Izrael a Gázai övezet határán - jelentette be vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és ideiglenes védelmi miniszter. A kerítés célja a palesztin szélsőségesek - köztük a terroristák - átszivárgásának a megakadályozása. 

A védelmi tárca közleménye alapján a zsidó állam és a palesztin enklávé között épülő új kerítés 65 kilométer hosszú és 6 méter magas lesz.

A gázai palesztinok folyamatosan átvágják a jelenlegi határkerítést, hogy izraeli területre lépjenek - írja a 888.hu a dpa német hírügynökség információira hivatkozva.

A palesztin tüntetés a jelenleg is álló kerítés gázai oldalán, 2019. január 25-énForrás: AFP/Anadolu Agency/Ramez Habboub

Ennek következtében fennáll a veszélye a szélsőségesek és a terroristák átszivárgásának.

Az izraeli védelmi tárca szerint az építendő akadály hasonló lesz ahhoz a kerítéshez, amelyik az egyiptomi határon húzódik a két ország között.

A minisztérium megjegyezte, hogy a falat mintegy 20 ezer tonna galvanizált acélból építik, és jelentős újításokkal látják el.A zsidó állam hadserege ugyancsak vasárnap számolt be arról, hogy több embert letartóztattak, akik gázai oldalról megközelítették a határt. Késeket és drótvágókat találtak náluk.Netanjahu hangsúlyozta: ha nem tartják fent a nyugalmat Gázában, Jeruzsálem nem fog habozni, és megteszi a megfelelő lépéseket még a választási időszak idején is, ha kell.

A gázaiak tavaly március óta az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek, s azt is követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek - szerintük - el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor.

A tüntetéseken eddig - gázai források alapján - legalább 240 palesztin halt meg, és több ezren sebesültek meg.

Az izraeli kormányfő Iránról is beszélt. "Irán nyíltan kinyilvánította arra vonatkozó szándékát, hogy elpusztítsa Izrael Államot. Világos üzenetem van a teheráni zsarnokok számára: tudjuk, hol és mit csináltok. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellépünk Iránnal szemben annak érdekében, hogy szavatoljuk Izrael biztonságát és jövőjét" - mondta Netanjahu.

Irán szombaton közölte, hogy sikeresen tesztelt egy nagy hatótávolságú robotrepülőgépet, amely mintegy 1200 kilométer megtétele után eltalálta az előre meghatározott célpontját. Teherán szerint a Hoveize névre keresztelt fegyver több mint 1350 kilométer hatótávolságú, és fix, földi célpontok elleni csapásmérésre fejlesztették ki.