Az olasz miniszterelnök-helyettes a francia sárgamellényesekkel tárgyalt

Five-Star Movement (M5S) leader Luigi Di Maio During A Press Conference Italy Rome Movimento cinque stelle Politic Governament Luigi Di Maio
Luigi Di Maio, olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője Párizsban tárgyalt a Franciaországban két hónapja tüntetők vezetőivel.
Vágólapra másolva!
Fontos találkozót tartottak ma Franciaorszában,ugyanis Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes a sárgamellényes mozgalom vezetőivel tallálkozott. A sárgamellényesek már több mint két hónapja lázadnak Macron dilettáns és megszorításokkal teli gazdaságpolitikája ellen.
Vágólapra másolva!

Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom vezetője kedden bejelentette, hogy Franciaországban találkozott a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető sárgamellényes mozgalom vezetőivel.

- írta Di Maio a közösségi oldalán.

Az olasz miniszterelnök-helyettes már január elején támogatásáról biztosította a francia sárgamellényeseket.

Szép találkozásról írt a bejegyzésében, az elsőről a számos további előtt, amelyen országaikról, a szociális jogokról és a közvetlen demokráciáról beszéltek.

Luigi Di Maio, olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője Párizsban tárgyalt a Franciaországban két hónapja tüntetők vezetőivel Forrás: AFP/NurPhoto/Andrea Ronchini

- fogalmazott az olasz politikus.

Az Öt Csillag Mozgalom vezetője jelezte, hogy a találkozó a párizsi régióban volt, és a követező hetekben Rómában is találkozni fognak a felek.

Önálló EP-listát indítanak a sárgamellényesek

Ingrid Levavasseur, egy 31 éves kétgyerekes normandiai ápolónő, aki a kezdetek óta a sárgamellényes mozgalom egyik arcának számít, január 24-én jelentette be,

hogy önálló listát állít sárgamellényes társaival a májusi európai parlamenti (EP-) választásokra.

A RIC néven bemutatott listán még csak tíz név szerepel a szükséges 79-ből, köztük Christophe Chalenconé is. Miután a párttá formálódás számos bírálatot váltott ki a sárgamellényesek körében, a listáról múlt héten ketten visszaléptek. A kezdeményezés célja pályáztatás alapján február közepéig összeállítani a 79 névből álló teljes listát a Franciaországban május 26-án esedékes EP-választásokra.

A francia hírügynökség megkeresésére a párizsi olasz nagykövetség azt közölte, nem volt tudomása az olasz miniszterelnök-helyettes látogatásáról.


Párizs és Róma között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlás-ellenes Liga, és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. A két párt vezetője a közlemúltban látványosan támogatásáról biztosította a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen fellépő sárgamellényes mozgalmat.

Salvini pedig egyenesen azzal vádolta meg Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját.