Fegyveresek megtámadtak egy rádiót Afganisztánban, többen meghaltak

2019.02.05. 19:21

Fegyveresek behatoltak kedden egy afganisztáni rádióállomás épületébe, ahol tüzet nyitottak, és megöltek legalább két újságírót - közölték helyi hatóságok.

Két húszas éveiben járó férfi, az egyik műsorvezető és egy riporter a helyszínen életét vesztette - mondta Szamín Hoszeini, a Hamszada Rádió igazgatója. Azt nem tudni, hogy a két újságíró épp adásban volt-e az incidens idején, és sem a rendőrség, sem Hoszeini nem tudta megmondani, hogy mi lehetett a támadás indítéka, amely az északkelet-afganisztáni Tahár tartomány székhelyén, Talikanban történt.

Dzsavád Hedzsri, a tartományi kormányzó szóvivője elmondta, hogy a fegyveresek a támadást követően kereket oldottak, a rendőrség jelenleg is vizsgálódik.
Afganisztánban az idén ez volt a második olyan gyilkosság, amelyet újságírók ellen követtek el. Januárban a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok elrabolták, és később megölték Dzsávid Núri kormányzati alkalmazottat, részmunkaidős újságírót.A tálibok és egyéb radikális iszlamista lázadók rendszeresen vesznek célba újságírókat.

A szélsőséges felkelők 15 újságírót gyilkoltak meg 2018-ban, ami ezzel a leghalálosabb évnek bizonyult az ország médiaalkalmazottai számára a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet adatai szerint.
A párizsi székhelyű szervezet szerint a világ három legveszélyesebb országa az újságírók számára Afganisztán, Szíria és Mexikó.