Timmermanst ki kell vonni az európai bizottsági munkából a választási kampányból

2019.02.06. 09:33

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták (PES) választási csúcsjelöltjét ki kell vonni a bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban – tudatta a magyar kormány álláspontját Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben Jean-Claude Junckerral, a bizottság elnökével.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte Junckert, hogy lehetőség szerint kezdeményezze Timmermans kivonását a bizottsági munkából azáltal, hogy fizetés nélküli választási szabadságot biztosít számára, mert a bizottsági alelnöki tisztség összeegyeztethetetlen az aktív részvétellel az európai parlamenti választások kampányában.

A miniszter annak hatására fordult Junckerhoz, hogy Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitában a parlament január 30-ai plenáris ülésén. Mint az ennek másnapján kelt levélben írta, a magyar kormányt nem érte meglepetésként, hogy a bizottságot a vitában annak első alelnöke képviselte.

Sajnálatosnak tartja azonban, hogy Timmermans mint "Magyarország régi bírálója a felszólalását a saját választási kampánya céljából használta fel a magyar baloldali ellenzék kijelentéseit hangoztatva" – írta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszterForrás: MTI/Mónus Márton

A miniszter emlékeztette az elnököt arra, hogy a bizottság tagjainak teljes függetlenséggel, integritással, méltósággal, hűséggel és diszkrécióval kell ellátniuk feladataikat, megfelelve az uniós szerződésekben és a bizottsági magatartási kódexben lefektetett szabályoknak. Ezen túlmenően feladatuk ellátása során a hivatásetika legmagasabb szintjét indokolt szem előtt tartaniuk. "Hisszük, hogy ezeket az elveket minden esetben alkalmazni kell, különösképp a választási kampányok során" – tette hozzá.

A magatartási kódex legutóbbi módosítása ugyan lehetővé teszi a bizottság tagjainak, hogy csúcsjelöltként is hivatalban maradjanak, azonban a biztosi feladatok ellátása során "nem tűrhető el a vitán tanúsított, bizonyíthatóan politikailag elfogult magatartás".

Fölöttébb megkérdőjelezhető, hogy ennek engedélyezése mennyire lehet legitim egy biztos számára, ha az Európai Parlament egy átlagos alkalmazottjától – amennyiben jelöltként indul egy választáson –, akár az adott választási kampány teljes időtartamára megvonhatják a fizetését. Ilyen intézkedést foganatosítottak már a magyar néppárti delegáció egyik akkreditált parlamenti asszisztense esetében – emlékeztetett a politikus.

"Érdekes módon amennyiben egy biztos nemzeti választásokon indul jelöltként, a bizottsági munkavégzéstől köteles tartózkodni, illetve legalább a nemzeti kampány teljes időtartamára fizetés nélküli választási szabadságot kell részére biztosítani" – jegyezte meg.

Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság nem talál kivetnivalót abban, hogy az egyik befolyásos tagja azon európai pártszövetség 'csúcsjelöltje', amelynek a magyarországi tagpártja nyíltan együttműködik és kampányol az antiszemita erőkkel – magyarázta a miniszter.

A magatartási kódex szerint intézkedni kell annak érdekében, hogy ha egy biztos az európai parlamenti választási kampányban jelölt lesz, akkor tartsa tiszteletben a függetlenség, integritás és diszkréció elveit. "Álláspontunk szerint a felsorolt intézkedések nem garantálják a függetlenséget az Európai Szocialisták (PES) 'csúcsjelöltjének' esetében" – írta Gulyás Gergely

Magyarország mindig nyitott volt az együttműködésre és megegyezésre az Európai Bizottsággal – szögezte le a politikus.

"Vitáink tisztán szakmai alapokon folytak, amelyek során a pártpolitika nem játszott szerepet. Jogszabályi rendelkezéseket vitattunk meg a bizottság különböző szolgálataival, illetve jogi vitáinkat nyílt és átlátható módon folytattuk le. Ezért sikerült minden esetben politikai megfontolásoktól mentes megegyezésre jutnunk" – tette hozzá Gulyás Gergely.

Halász János: Timmermansszal akarják végrehajtani a Soros-tervet

Halász János  a Fidesz-frakció szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta: Soros György és hálózata Timmermanst akarja látni az Európai Unió élén, mert vele akarják megvalósítani és felgyorsítani a "Soros-terv" végrehajtását.

"Nem véletlenül adogatják a kilincset egymásnak Timmermans irodájában a Soros-hálózat tagjai" - fogalmazott, hozzátéve: Soros György is csak az utóbbi időben legalább négyszer találkozott vele.
Frans Timmermans eddig is aktívan közreműködött a bevándorláspárti javaslatok előkészítésében: erőlteti a kvótát, javasolta a Soros-szervezetek támogatásának háromszorosára emelését, sürgeti a migrációt elutasító országok megbüntetését és a gazdasági migráció legalizálását - sorolta a fideszes politikus.

Halász János szerint Frans Timmermans azért támadja szinte napi rendszerességgel Magyarországot, mert a magyar emberek és a magyar kormány a "Soros-terv" útjában áll. Ezzel ő maga is egyértelművé tette, hogy a mostani európai parlamenti (EP) választás a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők harca - zárta szavait a szóvivő.