Szexuális zaklatás és bűnözés: bajban van Finnország a migráció miatt

migration Islam Horizontal
Shiite Muslim migrants to Greece mourn during the celebrations of Shiite religious holiday of Ashura at an industral area of Piraeus near Athens on October 1, 2017. - Ashura commemorates the killing of Imam Hussein, a grandson of the Prophet Mohammed, by armies of the caliph Yazid in 680 AD. Tradition holds that the revered imam was decapitated and his body mutilated in the Battle of Karbala. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Óriási botrányt okozott Finnországban, hogy kiderült: migránsbandák fiatal lányokat terrorizálnak több helyen az országban. A hatóságok mindent megtesznek, hogy a migráció által keltett problémákat eltussolják, de a társadalom egyre nagyobb része ismeri fel, hogy a korlátlan bevándorlás mára már súlyosan veszélyezteti az ország kultúráját.
Vágólapra másolva!

Az 5,5 milliós Finnországnak a korábbi évtizedekben egyáltalán nem kellett szembenéznie a bevándorlásból származó problémákkal, de 2015 óta Finnországban is lassú változások kezdődtek. 2018 decemberében arról jöttek hírek, hogy Oulu városában egy hétfős bandát vettek őrizetbe, mert megerőszakoltak egy tízéves kislányt.

Az őrizetbe vett férfiak 2015-ben érkeztek Finnországba azzal a 32 ezer migránssal egyetemben, akiket akkor fogadtak be.

Egyre nagyobb probléma a migráció Finnországban Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Winfried Rothermel

40-szer több a migráns az elkövetők között

Ouluban több beszámoló szerint a muszlim migránsbandák főként a bevásárlóközpontok környékén lépnek akciókba, célpontjuk általában a fiatal lányok. Éppen ezért a szülők egyre kevésbé merik elengedni egyedül a fiatalokat ezekre a helyekre. Juha Sipila finn miniszterelnök a szörnyű bűncselekmény napvilágra kerülése után arról írt, hogy

Nemzetközi tanulmányok is alátámasztják, hogy az Egyesült Királyságban a különféle migránsbandák jóval nagyobb számban követnek el szexuális jellegű bűncselekményeket, mint az egyéb hasonló szerveződések. Finnországban egy 2017-es tanulmány arra hívta fel figyelmet, hogy az iraki és az afgán migránsok 40-szer nagyobb számban szerepeltek a szexuális zaklatással vádoltak körében, mint az őshonos finnek.

Ouluban egyre többeknek nem tetszik a migránsok viselkedése Forrás: AFP/Lehtikuva/Timo Heikkala

Nem vették komolyan

Az Ouluban zajló nyomozás eredményeként mára kiderült, legalább 16 külföldit gyanúsítanak kiskorúak elleni szexuális zaklatással, valamint további négy ember került a hatóságok látókörébe. Időközben az is kiderült, hogy Helsinkiben is három külföldi születésű embert tartóztattak le kiskorú lányok szexuális zaklatása miatt. A nagy-britanniai példák arra intenek minket, hogy a migránsbandák által elkövetett bűncselekmények főleg a nagyvárosokra jellemzőek, így Helsinki, Oulu, Tampere és Turku mindenképpen a veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

Oulu példája pont azt mutatja, hogy sok esetben a hatóságok nem vették komolyan az első figyelmeztető jeleket.

A jelentések arról szólnak, hogy a bántalmazott lányoknak a szüleik nem gondolták volna, hogy a békés országban ilyen előfordulhat. Egy helyi képviselő volt, aki komolyan elkezdett foglalkozni az üggyel, és egy kétnapos nyomozás eredményeként derült fény az ügy részletire, 8 migráns került előzetes letartóztatásba.

32 ezer migránst fogadott be Finnország Forrás: NurPhoto/Jonathan Raa/NurPhoto/Jonathan Raa

Aki Finnországba jön, az tartsa be a törvényeket

A rendőrség ezt követően adta ki azt a közleményét, amiben felhívta a figyelmet arra, hogy külföldön született férfiak megpróbálnak kontaktusba lépni fiatal finn nőkkel, aminek a vége akár súlyos szexuális bűncselekmény is lehet. Markus Kiiskinen, helyi detektívfőnök arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban tucatnyi szexuális zaklatással kapcsolatos bejelentés érkezett hozzájuk. Ezek a cselekmények egy része online térben történt, de ennek ellenére továbbra is arra szólítottak fel a hatóságok, hogy mindenki legyen nagyon óvatos.

Az Ouluban történtek a finn politikusok számára a legrosszabbkor jöttek, mivel április 14-én parlamenti választásokat tartanak az északi országban. A miniszterelnök megérezte, hogy a bevándorlás ügyében fordulatra van szükség, és kijelentette, hogy

Szólt arról is, hogy az ország menekültügyi rendszere nem kívánja a bűnözőket védeni.

Nem működik a migránsok integrálása az északi országokban sem Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Egyesek még több migránst akarnak

Bár a 2015-ös menekültválság idején 32 ezer migránst beengedtek az országba, és az Európai Unió kvótarendszerét is elfogadták, mostanra egyre nagyobb a kijózanodás ezen a téren. Ráadásul a kormányon belül is ellentétek vannak a bevándorlási helyzet kezelésével kapcsolatban. Míg a belügyminiszter szerint tízszeresére kéne növelni a kvóta alapján befogadandók számát, addig sokan meglehetősen ellenzik ezt az álláspontot. Persze sok helyen az országban a problémák szőnyeg alá söprésében vélik megtalálni a megoldást.

Mindezek ellenére a finn médiában is néha-néha megjelenik a bevándorlás árnyoldala is. Korábban egy ötéves korában Finnországba került menekült mesélt borzalmas tapasztalatairól, hogy a különféle bandák hogyan használják ki a fiatal nőket, akik nem tartják be az iszlám hagyományokat. Egy másik beszámoló pedig arról szólt, hogy több Finnországban tevékenykedő imám arra tett utalást, hogy a hidzsábot nem viselő nőkkel bármit lehet csinálni, mivel szentségtelenek.

Letiltás járt a kimondásért

Ezekről a problémákról a finn politikai pártok közül egyedül a Finnek Pártja beszélt, és többször felhívták a figyelmet arra, hogy muszlim menedékkérők milyen veszélyeket rejtenek a nyugati társadalmakra.

Mindennek az eredménye az lett, hogy Jussi Halla, a párt vezetőjének a Twitter-fiókját állítólagos gyűlöletbeszéd miatt blokkolták.

Persze ennek ellenére sokan továbbra is próbálják elhessegetni maguk elől azt a problémát, hogy a konzervatív muszlim felfogás és a szexuális erőszak között van kapcsolat. Magát a kérdésfeltevést is kirekesztőnek gondolják, ezért félő, hogy Finnország idővel Svédország sorsára jut, ahol mára mindennapossá vált, hogy migránsok zaklatják és megtámadják a fiatal nőket.