Több mint ötven tonna aranyat adott el tavaly a venezuelai kormány

2019.02.06. 21:27

Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya 51,2 tonna aranyat adott el tavaly az Egyesült Arab Emírségeknek és Törökországnak anélkül, hogy megkapta volna a szükséges engedélyt erre a hatalmától megfosztott, ellenzéki többségű nemzetgyűléstől - állította Carlos Paparoni venezuelai ellenzéki képviselő szerdai sajtókonferenciáján.

Paparoni szerint ebből a mennyiségből a legtöbbet, 27,3 tonna aranyat az Egyesült Arab Emírségek-beli Noor Capital befektetési vállalkozás vásárolta meg. Egy meg nem nevezett török cég pedig 23,9 tonnát vett a nemesfémből. A képviselő ugyanakkor nem hozott fel bizonyítékot állításai alátámasztására.
Dolgozni fogunk azon, hogy többé egyetlen gramm aranyat se adhassanak el - hangoztatta Paparoni, aki bár nem említette a tranzakciók idejét, beszélt arról is, hogy a szocialista elnök kormánya 127 millió eurót utalt át oroszországi bankszámlákra.

A venezuelai ellenzéki képviselő megjegyezte, hogy a Maduro-kormány emellett hétfő óta már nem tud pénzt átutaltatni az Európai Unióban lévő bankszámláiról.
Oroszország és Törökország Nicolás Maduro kulcsfontosságú szövetségesei.A múlt héten vált ismertté, hogy Venezuela több tonna aranyat készül eladni központi bankjában őrzött tartalékából az Egyesült Arab Emírségeknek, hogy az ország fenntarthassa fizetőképességét. Az abu-dzabi székhelyű Noor Capital befektetési vállalkozás elismerte, hogy a napokban újabb három tonna aranyat vásárolt, de időközben az Egyesült Államok szankciós fenyegetése hatására bejelentette, hogy tartózkodni fog a további tranzakcióktól, amíg a politikai helyzet nem stabilizálódik a latin-amerikai államban.
Venezuelában hatalmi harc zajlik a hivatalban lévő Nicolás Maduro államfő és a magát az ország ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető és parlamenti házelnök között.

A magát ideiglenes venezuelai államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője sajtóértekezletre érkezik a nemzetgyűlés caracasi épülete előtt 2019. február 4-én.Forrás: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

Venezuela mély társadalmi, gazdasági és politikai válsággal küzd. Az ország gazdaságát az kényszerítette térdre, hogy szinte kizárólag olajat exportál, és a kőolaj ára az elmúlt években jelentősen csökkent. Az országban elszabadult infláció miatt az egykor tehetős ország mára nem képes élelmiszert, gyógyszert és a létszükségleti termékeket importálni. Sokan éheznek az országban, és eddig mintegy hárommillió venezuelai kényszerült külföldre menekülni.