Az ország nyugati részén, a menekültügyi hivatal egyik munkatársát szúrta le egy török férfi. A 34 éves férfi hosszú ideig Ausztriában élt, de rendőrségi ügyei miatt évekkel ezelőtt kiutasították. Januárban azonban illegális migránsként visszatért. A rendőrség az M1 megkeresésére elmondta, megkezdték a férfi kihallgatását, egyelőre nem lehet tudni, miért követte el a gyilkosságot.

Több órán át helyszínelt a rendőrség annál az osztrák menekültügyi hivatalnál, ahol szerdán délután egy török migráns leszúrt egy ügyintézőt. A 34 éves férfi a gyilkosság helyszínén épp menedékkérelmével kapcsolatos ügyeit intézte, amikor rátámadt a dolgozóra. A rendőrség szóvivője elmondta, a férfi a nap folyamán több alkalommal is járt a hivatalban, utoljára pedig egy nagy késsel tért vissza, és szóváltás után nyakon szúrta áldozatát – közölte az M1 Híradója.

A helyi lapok szerint a késelő migránst a rendőrség már régóta ismerte. A török férfi Ausztriában született, de több bűncselekmény után 2009-ben kiutasították. 2010-ben elhagyta az országot, de idén illegálisan visszatért, majd januárban menedékjog iránti kérelmet nyújtott be.

Az osztrák sajtó egyelőre csak találgatja, hogy a férfit miért nem vették azonnal kiadatási őrizetbe, miközben ez lenne a szabályos ügymenet. A Kronen Zeitung úgy tudja, arra hivatkozott, hogy kurd milicistaként török katonákat ölt meg, és emiatt halálbüntetés fenyegeti Törökországban, ahol egyébként már 2004-ben eltörölték ezt a büntetést.