Felfoghatatlan kegyetlenséggel ölte meg a családot a sorozatgyilkos

2019.02.10. 21:11

Charlie Otero 15 évesen az iskolából hazaérve vérbe fagyva találta meg a családját kansasi otthonukban. A brutális kivégzés 1974-ben történt. A családtagok az első áldozatai voltak a kegyetlen sorozatgyilkosnak, Dennis Radernek, akit a nyomozók 30 éven át üldöztek, és aki mindvégig ugyanott, az áldozatai közelében élt. Amikor elfogták, a bíró a legsúlyosabb büntetést szabta ki rá: 175 évnyi börtönt. A most 61 éves Charlie Otero a DailyMail TV-nek mesélt arról, hogy mit élt át a szörnyű napon, amikor elveszítette 38 éves apját, 33 éves anyját, a 11 éves kishúgát és a 9 éves öccsét.

Charlie Otero két fiatalabb testvérével, Carmennel és Dannyvel csak azért élte túl a családjuk mészárlását, mert iskolában voltak a gyilkosság idején. A férfi azt mondja, hogy azóta folyamatosan érzi a félelem szagát, és 46 évvel később is kristálytisztán fel tudja idézni a képet, amit látott, amikor belépett az otthonukba.

Az apám nyelvének fele le volt harapva, a nyaka köré pedig egy öv volt tekerve. Az anyám körmei le voltak tépve. Hidegek voltak. Megpróbáltuk levenni az övet, de akkor már késő volt. Amikor erre rájöttem, kivittem a kistestvéreimet a házból"

- mondta el az interjúban Charlie Otero. 

Dennis Rader 10 embert ölt meg 1974 és 1991 között. Az első áldozatai az Otero család tagjai voltak. 1974. január 15-én reggel fél kilenckor ment be a család házába. A kilencéves Joseph nyitotta ki neki az ajtót. A férfi belökte a kisfiút a házba, majd egy kést és egy fegyvert is elővett, mondván, hogy rabolni jött. Rader arra kényszerítette Josephine-t és Josephet, hogy nézzék végig, ahogy megöli a szüleiket a saját hálószobájukban. A 9 éves kisfiút leszúrta, majd két pólót csavart a feje köré, és letakarta egy nejlonzacskóval. Odahúzott egy széket, és végignézte a fiú haláltusáját. A nyomozóknak később azt mondta, hogy Josephine volt számára a „ráadás". Levitte az alagsorba a kislányt, levetkőztette és simogatta. Előkészített neki egy hurkot, amelyet a csatornacsőre kötött fel. Ahogy elindult a lány felé, kért tőle egy fényképezőgépet, mert készíteni akart egy fotót róla. A kislány elmondta, hogy nincs fényképezőgépje, mire a férfi közölte, hogy nemsokára a mennyben lesz a többiekkel. Betömte a kislány száját, majd felakasztotta a hurokkal.

Miközben a 11 éves kislány szenvedett, a férfi maszturbált.

Rader ezután rendbe tette a család otthonát, majd elindult Joseph Otero autójával, amit egy bolt parkolójában hagyott. Charlie Otero eközben hazasétált az iskolából, mit sem sejtve. Látta, hogy a garázsajtó nyitva van, és nem áll bent az autó. Azt hitte, hogy az apja vitte el a kocsit. Az udvarra érve ott találta a kutyájukat is, amit sosem engedtek ki azelőtt a házból. 

Van valaki itthon? – kiabáltam, mire Danny azt mondta, hogy menjek gyorsan, mert anyu és apu valami rossz tréfát űz velünk. Lerohantam a nappaliba, feltéptem az ajtót, és megláttam őket. Akkor és ott gyökeresen megváltozott az életem. Olyan volt, mintha valaki felnyitná a mellkasodat és kitépné a helyéről a szívedet. Leírhatatlan fájdalom. Danny a szomszédba ment át, és felhívta a rendőrséget. Mi kint voltunk. Egy rendőr bement a házba, majd kijött, és azt kérdezte tőlem: „Az apád tehette ezt?"  

A gyerekeket a rendőrségre vitték. Charlie folyamatosan azt kérdezgette a rendőröktől, hogy hol vannak a megölt testvérei. Követelte, hogy vigyék oda őket, ne hagyják a házban a kicsiket. És a rendőrök azzal nyugtatták a 15 éves fiút, hogy vigyázni fognak rájuk. Végül odavittek egy papot, aki elmondta a gyerekeknek, hogy Joseph és Josephine is a házban voltak, és mindketten meghaltak. 

Két nappal a gyilkosság előtt néztem egy filmet, amelyben egy kansasi családot lemészárolnak. Erről meséltem apámnak is, aki azt mondta, hogy istennek hála, hogy nem velünk történt meg"  

- teszi hozzá.

A fiú nem akarta elhinni, hogy egyedül Rader volt a gyilkos. Elméleteket gyártott arra, hogy mi is történhetett a családjával pontosan. Nem fogadta el, hogy egyetlen ember lefegyverezte volna az apját, aki katona és bokszoló volt. A mészárlást túlélő testvéreket Új Mexikóban fogadta be egy család, az apjuk egy barátja. A kamaszévei végén Charlie elvonult a világtól, és elmondása szerint törvényen kívüliként élt.„A diplomámat kidobtam az autóm ablakán, amikor éjjel kocsikáztam. Soha többé nem használtam. Motorversenyeztem. Megállíthatatlan voltam, gyorsan hajtottam és sok balesetem volt. De nem érdekelt. Sokat utaztam, nem volt lakcímem, jogosítványom, sem befizetendő számlám."

Az Otero család lemészárlása után néhány hónappal Rader halálra szurkálta a 21 éves Kathryn Brightot. Közben megérkezett a nő bátyja is, akit megpróbált megkötözni és megfojtani, de a férfi leterítette Radert. A sorozatgyilkos ekkor rálőtt a férfira, aki ugyan megsebesült, de el tudott menekülni.

1977 márciusában a 26 éves Shirley Vian házába tört be. A nő betegen feküdt otthon, három gyerekével.

Az anyát az ágyában fojtotta meg, amit a nő fürdőbe zárt kisfia végignézett egy ajtórepedésen keresztül.

1977 decemberében betört egy házba, ahol a 25 éves Nancy Foxot meggyilkolta. Rader maga hívta ki a rendőröket, akik a telefonbeszélgetést rögzítve szerezték meg a gyilkos hangját.

Parky City, Kansas - ebben a házban élt Dennis RaderForrás: AFP/Carl De Souza

A következő áldozata a szomszédja volt, az 53 éves Marine Hedge, akinek holttestét 1985 májusában találták meg, miután Rader egy harisnyával megfojtotta. A holttestet egy templomba vitte, levetkőztette, majd fényképeket csinált róla. Azután a testet egy árokba dobta. Másfél évvel később a 28 éves Vicki Wegerle-t szemelte ki magának. A nőt a saját házában fojtotta meg, telefonszerelőnek kiadva magát. Utolsó áldozata a 62 éves nyugdíjas, Dolores Davis volt, akivel 1991. január 19-én végzett.

Miután kikötözte és megfojtotta, a holttestét egy híd alá rejtette el, és akkor tért vissza, amikor az már bomlásnak indult. Az arcára egy maszkot tett, majd lefényképezte a testet.

Ezután leállt, a nyomozók pedig azt hitték, hogy börtönbe került vagy meghalt. De mindez idő alatt az egyébként kétgyerekes családapa a városi tanács tagja, a lutheránus egyházi gyülekezet tanácsának elnöki tisztje volt, aki egy cserkészcsapatot is vezetett. Saját bevallása szerint azért gyilkolt, hogy kiélje beteges szexuális fantáziáit. Levelekkel provokálta az embereket: az egyiket 1974 októberében egy könyvtári könyvbe rejtett el, az Otero család kivégzését részletezve. Azt írta:

nem tudom megakadályozni, hogy a szörny előtörjön és bántson engem, vagy a társadalmunkat. Ez egy bonyolult játék, amit a barátom, a szörny játszott."

Ekkor alkotta meg magának a becenevét, a BTK-t. Ez az angol 'bind, torture, kill', azaz „megkötözni, megkínozni és megölni" szavakból származik. A rendőrök számára már világossá vált, hogy sorozatgyilkos van Wichtiában. De Charlie Otero maga is börtönbe került, 2004-ben, családon belüli erőszakért.

„A cellatársaim folyamatosan bűnügyi műsorokat néztek a tv-ben. Egyszer csak valaki azt kiabálta, hogy Charlie, szerintem anyukád van a tévében. Akkor már 20 éve nem láttam egy képet sem anyámról. A műsor az Amerika Legkörözöttebb Gyilkosa volt. Ezután minden a feje tetejére állt. Jött hozzám egy forgatócsoport, hogy interjút készítsenek velem. Amikor kikerültem a börtönből, a nyomozók azt mondták, hogy Rader teljesen megörült , amikor meglátott a tv-ben és azt mondta, hogy most meg fog ölni valakit."

A férfi azt remélte, hogy az interjú segítségével hozzájárult, hogy Rader hibázni fog, ott hagyja valahol az ujjlenyomatát, a DNS-ét és így a rendőrök elkaphatják. Erre nem is kellett sokat várni. Néhány hónap múlva Rader leveleket és csomagokat küldött a tv-nek, amelyben az egyik áldozata jogosítványa is volt. Később egy floppy lemezt küldött a tv szerkesztőségébe, amelyen a rendőrök a Krisztus Evangéliuma Templom és a Dennis szavakat fedezték fel. Amikor ezekre rákerestek Google-ben, a keresőprogram Dennis Rader nevét adta ki. Ezek mellett egy döntő bizonyíték a sorozatgyilkos ellen az Otero házban megtalált spermája volt. Mivel a DNS- tesztek hatékonysága 2005-re javultak, a rendőrök kapcsolatot találtak Raderhez. A rendőrökhöz került az egyik lánya DNS-e.

2005. február 25-én Parky City otthonában tartoztatták le a sorozatgyilkost. Akkor hatvanéves volt.
Éppen kertészkedtem egy barátomnál, amikor a húgom felhívott, és azt mondta, elfogták. Bizonyítékuk van ellene. Kivagdostam a bokrokat a földből, pumpált bennem az adrenalin. Nem bírtam kivárni, hogy a kezem közé kerüljön. "

Az áldozatok rokonai megérkeznek a Sedgewick megyei bíróságra, a tárgyalás első napjánForrás: AFP/2005 Getty Images/Larry W. Smith

A testvérek együtt mentek a tárgyalásra. Ott hallották először, hogy pontosan mi is történt a szüleikkel, húgukkal és öccsükkel. Amikor eljött az ideje, hogy Rader a bíróság előtt először megszólaljon, szembe kellett néznie áldozatai családjával. A sorozatgyilkos még sírt is a tárgyaláson, miközben olyanokat mondott, hogy a meggyilkolt 9 éves Joseph Oterónak volt egy kutyája, ahogy neki is. Majd hozzátette, hogy a kisfiú kínozta a sajátját. A tárgyaláson Charlie arra gondolt, hogy megöli a sorozatgyilkost, és az ítélet napján még erősen élt benne a bosszú, de aztán a sors közbeszólt.„Ahogy beléptem a bíróságra, megállított az ott forgató stáb egy tagja. Felhívta őt a fiam anyja, és azt mondta, hogy a fiamat elütötte egy autó aznap reggel. Felhívtam az anyját és elmondta, hogy Joseph kómában van. Azon a napon nemcsak a születésnapja, hanem az apám és az öcsém gyilkosságának napja is volt."

Charlie Oterót az egész nagyon mélyen érintette akkor, és arra gondolt, hogy nem kérhet segítséget istentől, hogy mentse meg a fiát, miközben ő éppen egy bűncselekményre készül. Ezért lemondott a bosszúról, fia pedig később felébredt a kómából. Charlie Otero 2008-ban költözött vissza Park Citybe.

A wichitai tárgyaláson a bíró halálra nem ítélhette, ugyanis Rader az utolsó gyilkosságot 1991-ben követte el, és akkor még nem volt halálbüntetés, csak 3 évvel később vezették be Kansasben. Így a lehető legsúlyosabb büntetést kapta: 175 év börtönt.

Dennis RaderForrás: AFP/2005 Getty Images/Pool

„Tudom, hogy elég jól él a börtönben, és fáj ezt tudni. Nem gondolok rá sokat. Ő az ő világában él most, és én is az enyémben" - mondja Charlie Otero.

A 61 éves férfi mennyaszsonya, Linda Evans azt mondja: végignézte, ahogy Charlie az elmúlt években kinyílik, akár egy virág. Motorokat javít, van egy Harley-Davidsonja, és beszédeket mond börtönökben.

Majdnem az összes börtönben voltam Kansasben. A srácoknak a változásról és a reményről beszéltem, és arról, hogy hinniük és bízniuk kell Istenben."

A férfi azt is hozzáteszi, hogy bár korábban gyűlölte Wichitát, ma már túltette magát a történteken, és otthonának nevezi a kansasi várost.