Iraki milíciák támadtak meg egy Iszlám Állam által ellenőrzött falut

Vágólapra másolva!
Iraki milíciák több tucat rakétát lőttek ki egy szíriai határmenti településre, ami az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll - közölte csütörtökön az iraki erők mellett harcoló Népi Mozgósítási Erők nevű milícia.
Vágólapra másolva!

A többségében síita milíciákból álló ernyőszervezet szerint a célpontok a szíriai Bagúz faluban rejtőzködő szélsőségesek voltak. A Népi Mozgósítási Erők,

a PMF közölte, 50 rakétát lőttek ki a falura.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja, az OSDH is hírt adott iraki oldalról indított támadásokról, arról azonban egyelőre nem közöltek részleteket, hogy vannak-e áldozatok.

Az iraki hadsereg korábban is bombázta az Iszlám Állam szíriai állásait, de a milíciák - amik közül sokat Irán támogat - ritkán vesznek részt határon átívelő támadásokban.

Az Iszlám Állam mára elveszítette az ellenőrzést a korábban ellenőrzött területeinek nagy része fölött.

A szélsőségesek mára egy viszonylag apró zárványba szorultak vissza Szíria és Irak határvidékén.

Az Egyesült Államok által is támogatott szíriai milíciák az elmúlt napokban mérsékelték harci tevékenységüket, hogy lehetővé tegyék a civilek számára, hogy elhagyják az Iszlám Állam által ellenőrzött területet. Az OSDH szerint azonban úgy tudja, hogy az elmúlt 24 órában folytatódtak a heves harcok és a szövetségesek légitámadásai, azonban a szélsőségesek által telepített taposóaknák lassítják az előrehaladást.

2018 decembere óta több mint 37 ezer - köztük 3 ezer harcos - menekült el az Iszlám Állam által ellenőrzött területről. A menekülők között sok külföldi is van.

2019. január végi jelentések szerint földrajzilag mindössze négy négyzetkilométer maradt a dzsihadisták kezén.