Migráns a párizsi hajléktalanok többsége

2019.02.07. 16:56

Ismét összeszámolják a hajléktalanokat Párizsban, legutóbb több mint 3000 fedél nélküli élt a francia fővárosban. A valós oka a számlálásnak a migránsok létszámának kiderítése, hiszen a hajléktalanok nagy része illegális bevándorló.

Migránsszámlást tartanak Párizsban. A párizsi önkormányzat mintegy kétezer önkéntes segítségével csütörtök este második alkalommal is összeszámolja az utcán éjszakázó hajléktalanokat. A városháza szerint azért van szükség erre, mert ezáltal ösztönözhetik az állam tevékenységét. Az amerikai nagyvárosokhoz hasonlóan Párizsban először 2018. február 15-én számolta össze az utcán alvó hajléktalanokat a fővárosi önkormányzat háromszáz szakembere mintegy 1700 önkéntes segítségével.

Akkor 3035 fedél nélküli embert találtak a francia fővárosban, 12 százalékuk nő volt.

Migránsok laknak az utcán

A számlálásnak azonban politikai vonzata is van, miután a jelenleg a párizsi utcán éjszakázók jelentős része migráns.

A párizsi hajléktalanok többsége migránsForrás: AFP/Lucas Barioulet

Miután a France terre d'asile nevű civil szervezet összesítése szerint január elején 2230 ezer afgán, szudáni, eritreai és szomáliai migráns élt sátortáborokban a párizsi utcákon, a francia kormány januárban megkezdte a táborhelyek felszámolását és az emberek elhelyezését, aminek következtében Dominique Versini, szolidaritási kérdésekért felelős főpolgármester-helyettes szerint legalább ötszázzal csökkent az utcán alvók száma.

A prefektúra tájékoztatása szerint 1262 embert helyeztek el átmeneti szállásokon hat táborhely felszámolását követően, Párizs északi részén január 22-én, 24-én, 25-én, 29-én, 31-én és február 5-én.

Több ezer fedél nélküli van PárizsbanForrás: AFP/Gerard Julien

Csütörtök este 10 órától önkéntesek, az önkormányzat, valamint a párizsi tömegközlekedési vállalat munkatársai együtt járják végig az utcákat, metrómegállókat, parkokat, pályaudvarokat, játszótereket és a párizsi körgyűrű menti rejtet zugokat, hogy kiderüljön, pontosan hányan élnek szabadtéren.

A kérdőíveken azt is rögzítik, hogy a hajléktalanok mióta fedél nélküliek és milyen ellátásban részesülnek.

Etnikai titkolózás

Azonban a felmérés igyekszik elhallgatni, hogy az utcán lévő emberek hány százaléka migráns.

A migránsok mosdatása úgy magyarázzák, hogy az általános hangulat politikai okai miatt az állampolgárságra vagy a származási országra nem kérdezünk rá - mondta sajtótájékoztatóján a párizsi városvezető. "Nekünk az a politikánk, hogy nincs különbség a hajléktalanok között" - tette hozzá. A számlálás adatait február 14-én teszi közzé az önkormányzat.

A tavalyi tél óta Párizsban 21 500-ról 23 ezerre emelkedett a sürgősségi férőhelyek száma az átmeneti szállásokon, amelyekből hétezret az önkormányzat tart fent. Országos szinten a francia állam idén ötmilliárd euróval több pénzt biztosít segélymunkások foglalkoztatására és 150 ezer férőhelyet tart fent, ami 7300-zal több, mint 2018 telén.