A magyarellenes Asselborn még mindig kötelező betelepítési kvótákat akar

2019.02.09. 13:05

Csütörtökön kezdődött Bukarestben az Európai Unió bel- és igazságügyi minisztereinek a kétnapos, informális találkozója, amin az egyik kiemelt téma a migráció kérdése volt. A találkozóról nyilatkozott a külföldi német közszolgálati csatornának, a Deutsche Welle-nek (DW) a magyarellenes kijelentéseiről és a bevándorláspártiságáról elhíresült Jean Asselborn, a Luxemburgi Nagyhercegség külügyekért és migrációs politikáért felelős minisztere. Asselborn amiatt siránkozott, hogy az EU tagállamainak a túlnyomó többsége nem akar kötelező betelepítési kvótákat, pedig szerinte az lenne a megoldás. A német belügyi államtitkár, Stephan Mayer is kötelező kvótákat akart. Ezt csupán kilenc tagállam támogatta, így végül nem sikerült döntésre jutni.

A Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (LSAP) politikusa, Jean Asselborn a migrációs válság kezdete óta bírálja a bevándorlásellenes európai kormányokat.

A luxemburgi külügyekért és migrációs politikáért felelős miniszter 2016 szeptemberében a német Die Weltnek például azt mondta: elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol kerítéseket építenek a migráció megfékezése érdekében. Azt is kifogásolta, hogy a magyar kormány – ellentétben a többi európai kormánnyal – megkérdezte egy népszavazás keretén belül az emberek véleményét a Brüsszel által erőltetett kötelező betelepítési kvótáról.

Orbán Viktor Asselborn bevándorláspárti és magyarellenes kijelentéseire úgy reagált: a politikában az abszurditás a legszórakoztatóbb. Ez a helyzet arról szól, hogy egy luxemburgi kommunista próbálja demokráciáról kioktatni azokat, akik 40 évig szenvedtek a kommunizmustólmondta, a politikai tréfa kategóriájába sorolva a politikus nyilatkozatát.

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő el is határolódott a meggondolatlan minisztere kijelentéseitől.

Jean Asselbornt az EU bel- és igazságügyi minisztereinek a bukaresti informális találkozójának a migrációra vonatkozó fejezeteiről, a DW brüsszeli tudósítója, Bernd Riegert kérdezte, annak ellenére, hogy a luxemburgi politikus részt sem vett a csúcson, mivel nem bel- vagy igazságügyi miniszter.

Asselborn már az interjú elején azon siránkozott, hogy véleménye alapján az Európai Unió tagállamai nem elég szolidárisak, mivel nagyobb részük elutasítja a kötelező betelepítési kvótákat, noha a bevándorláspárti miniszter szerint ez lenne a megoldás.

A külügyekért és migrációs politikáért felelős miniszter kijelentette: az EU történetének a legnagyobb hibája az, hogy nem akarják a tagállamok befogadni a Soros György álvicil szervezetei által a Földközi-tengeren csempészett, illegális afrikai migránsokat. Asselborn annak viszont örül, hogy a román soros elnökség – ellentétben az osztrákkal – legalább napirendre tűzte a migránsok elosztásának a kérdését.

A bevándorlásellenes osztrák kormány ugyanis nem volt hajlandó elővenni ezt a kérdést, mert nem akart szembemenni az európai emberek túlnyomó többségének az akaratával.

A luxemburgi politikus a kvóta el nem fogadása miatt kritikával illette a magyar, az osztrák és a lengyel kormányokat, de a szigorú olasz migrációs politika iránti ellenszenvének is hangot adott.

Ott tartunk tehát, mint ezelőtt három évvel: azért támadnak minket, bevándorláselleneseket a nyugati politikusok, mert nem akarunk migránsokat befogadni.

A németek is kötelező kvótákat akarnak

A Deutsche Welle-nek nyilatkozott Stephan Mayer, a német szövetségi belügyminisztérium államtitkára is, aki Horst Seehofer belügyminiszter helyett vett részt a bukaresti informális találkozón, mivel Seehofer időközben lebetegedett.

Stephan Mayer amiatt sajnálkozott, hogy az EU-s tagállamok nem akarják befogadni a Földközi-tengeren, az álcivil szervezetek által csempészett migránsokat. Véleménye megegyezik Luxemburg külügyminiszterével, szerinte is szét kellene osztani kötelező kvóták alapján a Soros-hajókon érkező migránsokat.

A román fővárosban lezajlott találkozón csupán kilenc tagállam fogadta el a kvóta ötletét, amit a német belügyi államtitkár nagyon kevésnek nevezett.

Döntés így nem születhetett a migráció ügyében.

A német tervek alapján az új szétosztási mechanizmus ideiglenes jellegű lenne, egészen addig működne, amíg megszületne a dublini egyezmény (Dublin III) reformja.

Dublin reformja azonban egyelőre várat magára.

Magyarország és Lengyelország pedig egyáltalán nem akar kötelező kvóták alapján migránsokat befogadni.

A migrációért felelős görög EU-biztos, Dimitrisz Avramopulosz Bukarestben kijelentette, hogy még a májusi európai parlamenti választások előtt meg kell egyezni a Dublin III reformjáról.

Magyarán arról van szó, hogy a bevándorláspárti politikusok félnek attól, hogy az EP-választások után kisebbségbe kerülnek mind a Parlamentben, mind a Bizottságban, ezért próbálják menteni a menthetőt.

A bel- és igazságügyi miniszterek egységes állásponton vannak abban a tekintetben, hogy a májusi választások előtt semmiképp sem lesz új migrációs egyezmény.

Ez reményre adhat okot a bevándorlásellenes erőknek, akik addigra vélhetően többségbe kerülhetnek a strasbourgi Európai Parlamentben.