A magyarellenes Asselborn még mindig kötelező betelepítési kvótákat akar

diplomacy Horizontal
Luxemburg's Foreign minister Jean Asselborn addresses journalists as he arrives for an EU Foreign Affairs Council meeting in Luxembourg on April 18, 2016. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődött Bukarestben az Európai Unió bel- és igazságügyi minisztereinek a kétnapos, informális találkozója, amin az egyik kiemelt téma a migráció kérdése volt. A találkozóról nyilatkozott a külföldi német közszolgálati csatornának, a Deutsche Welle-nek (DW) a magyarellenes kijelentéseiről és a bevándorláspártiságáról elhíresült Jean Asselborn, a Luxemburgi Nagyhercegség külügyekért és migrációs politikáért felelős minisztere. Asselborn amiatt siránkozott, hogy az EU tagállamainak a túlnyomó többsége nem akar kötelező betelepítési kvótákat, pedig szerinte az lenne a megoldás. A német belügyi államtitkár, Stephan Mayer is kötelező kvótákat akart. Ezt csupán kilenc tagállam támogatta, így végül nem sikerült döntésre jutni.
Vágólapra másolva!

A Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (LSAP) politikusa, Jean Asselborn a migrációs válság kezdete óta bírálja a bevándorlásellenes európai kormányokat.

A luxemburgi külügyekért és migrációs politikáért felelős miniszter 2016 szeptemberében a német Die Weltnek például azt mondta: elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol kerítéseket építenek a migráció megfékezése érdekében. Azt is kifogásolta, hogy a magyar kormány – ellentétben a többi európai kormánnyal – megkérdezte egy népszavazás keretén belül az emberek véleményét a Brüsszel által erőltetett kötelező betelepítési kvótáról.

Orbán Viktor Asselborn bevándorláspárti és magyarellenes kijelentéseire úgy reagált: a politikában az abszurditás a legszórakoztatóbb.

mondta, a politikai tréfa kategóriájába sorolva a politikus nyilatkozatát.

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő el is határolódott a meggondolatlan minisztere kijelentéseitől.

Jean Asselbornt az EU bel- és igazságügyi minisztereinek a bukaresti informális találkozójának a migrációra vonatkozó fejezeteiről, a DW brüsszeli tudósítója, Bernd Riegert kérdezte, annak ellenére, hogy

a luxemburgi politikus részt sem vett a csúcson, mivel nem bel- vagy igazságügyi miniszter.

Asselborn már az interjú elején azon siránkozott, hogy véleménye alapján az Európai Unió tagállamai nem elég szolidárisak, mivel nagyobb részük elutasítja a kötelező betelepítési kvótákat, noha a bevándorláspárti miniszter szerint ez lenne a megoldás.

A külügyekért és migrációs politikáért felelős miniszter kijelentette: az EU történetének a legnagyobb hibája az, hogy nem akarják a tagállamok befogadni a Soros György álvicil szervezetei által a Földközi-tengeren csempészett, illegális afrikai migránsokat. Asselborn annak viszont örül, hogy a román soros elnökség – ellentétben az osztrákkal – legalább napirendre tűzte a migránsok elosztásának a kérdését.

A bevándorlásellenes osztrák kormány ugyanis nem volt hajlandó elővenni ezt a kérdést, mert nem akart szembemenni az európai emberek túlnyomó többségének az akaratával.

A luxemburgi politikus a kvóta el nem fogadása miatt kritikával illette a magyar, az osztrák és a lengyel kormányokat, de a szigorú olasz migrációs politika iránti ellenszenvének is hangot adott.

Ott tartunk tehát, mint ezelőtt három évvel: azért támadnak minket, bevándorláselleneseket a nyugati politikusok, mert nem akarunk migránsokat befogadni.

A németek is kötelező kvótákat akarnak

A Deutsche Welle-nek nyilatkozott Stephan Mayer, a német szövetségi belügyminisztérium államtitkára is, aki Horst Seehofer belügyminiszter helyett vett részt a bukaresti informális találkozón, mivel Seehofer időközben lebetegedett.

Stephan Mayer amiatt sajnálkozott, hogy az EU-s tagállamok nem akarják befogadni a Földközi-tengeren, az álcivil szervezetek által csempészett migránsokat. Véleménye megegyezik Luxemburg külügyminiszterével, szerinte is szét kellene osztani kötelező kvóták alapján a Soros-hajókon érkező migránsokat.

A román fővárosban lezajlott találkozón csupán kilenc tagállam fogadta el a kvóta ötletét, amit a német belügyi államtitkár nagyon kevésnek nevezett.

Döntés így nem születhetett a migráció ügyében.

A német tervek alapján az új szétosztási mechanizmus ideiglenes jellegű lenne, egészen addig működne, amíg megszületne a dublini egyezmény (Dublin III) reformja.

Dublin reformja azonban egyelőre várat magára.

Magyarország és Lengyelország pedig egyáltalán nem akar kötelező kvóták alapján migránsokat befogadni.

A migrációért felelős görög EU-biztos, Dimitrisz Avramopulosz Bukarestben kijelentette, hogy még a májusi európai parlamenti választások előtt meg kell egyezni a Dublin III reformjáról.

Magyarán arról van szó, hogy

a bevándorláspárti politikusok félnek attól, hogy az EP-választások után kisebbségbe kerülnek mind a Parlamentben, mind a Bizottságban,

ezért próbálják menteni a menthetőt.

A bel- és igazságügyi miniszterek egységes állásponton vannak abban a tekintetben, hogy a májusi választások előtt semmiképp sem lesz új migrációs egyezmény.

Ez reményre adhat okot a bevándorlásellenes erőknek, akik addigra vélhetően többségbe kerülhetnek a strasbourgi Európai Parlamentben.