Tavaly decemberben derült ki, hogy a phoenixi otthonban kezelt 29 éves, kómában fekvő beteget valaki teherbe ejtette. A nő egészséges gyereket szült, akiről kiderült, hogy az egyik gondozó, a 36 éves Nathan Sutherlande az apja. 

A phoenixi Hacienda HealthCare vezetése csütörtökön jelentette be, hogy végleg bezárnak. A határozatot azzal indokolták, hogy a történtek után nem tudják fenntartani a 60 ágyas otthont. A bentlakókat más intézményekben helyezik el. 

Nathan SutherlandForrás: AFP/Ho

Tavaly december végén derült ki, hogy az otthonban élő 29 éves, vegetatív állapotban lévő nő kisfiút szült. A nő a Phoenixtől mintegy 205 kilométerre délkeletre fekvő rezervátumban élő San Carlos apacs törzs tagja. Az áldozat hároméves kora óta szorul ápolásra.

A hatóságok elrendelték az otthon valamennyi férfi alkalmazottjának DNS-vizsgálatát, ennek nyomán nemi erőszak vádjával letartóztatták az otthon egyik ápolóját, a 36 éves Nathan Sutherlandet.

Az intézmény személyzete azt állította, hogy nem tudtak a várandósságról a szülés előtt. A Hacienda elnök-vezérigazgatója, Bill Timmons lemondott az eset miatt.

Az állam kormányzója felkérte az arizonai főügyészt, hogy indítson vizsgálatot a Hacienda ellen. Az áldozat családja közölte, hogy magához veszi az újszülött gyermeket.