Görögország elsőként ratifikálta a Macedónia NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet

2019.02.08. 23:33

A görög parlament elsőként ratifikálta pénteken este a Macedónia NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, amely lehetővé teszi, hogy a leendő Észak-Macedónia a katonai szövetség 30. tagja legyen. Ezzel párhuzamosan Szkopje és Athén preszpai megállapodásának értelmében hatályba lépett a balkáni ország alkotmányának módosítása, amely szerint az állam új neve Észak-Macedónia lesz.

A 300 fős görög törvényhozásban szűk többséggel, 153-an szavaztak 140 ellenében a protokoll elfogadása mellett. A jelen lévő 294 képviselőből egy tartózkodott a voksoláson.

– Úgy érzem, hazafias kötelességünket teljesítettük (...), azt tettük, ami helyes – jelentette ki Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az előterjesztés parlamenti vitáján.

Minden NATO tagállamnak ratifikálnia kell

A Szkopje és Athén között tavaly nyáron született preszpai megállapodás értelmében a szövetségi dokumentumokban korábban Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv állam minden nemzetközi szervezetet és országot értesít majd a névváltoztatásáról.

Macedónia és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagállamai szerdán írták alá a csatlakozási jegyzőkönyvet. A csatlakozási folyamat megindításához a NATO tagországainak ratifikálniuk kell a dokumentumot.Macedónia a NATO tavaly júniusi csúcstalálkozóján kapott meghívást a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, amelynek feltétele volt a Görögországgal fennálló névvitájának lezárása.

Az ellenzék szerint túl sok engedményt tettek

A több mint két és fél évtizedes disputa azzal fejeződött be, hogy a görög-macedón-albán hármas határnál található Preszpa-tónál tavaly júniusban Athén és Szkopje aláírta a megállapodást. A macedón parlament január 11-én szavazta meg az ország nevének megváltoztatásáról szóló alkotmánymódosítást, a görög parlament pedig január végén hagyta jóvá a névmegállapodást.

Az Athén és Szkopje között tavaly júniusban aláírt egyezmény magában foglalja, hogy a nép megnevezése és az ország nyelve a macedón. Ezek váltották ki a legnagyobb ellenérzést a görög ellenzékből, amely azzal vádolta a kormányt, hogy túl sok engedményt tett Szkopjének.

Az egyezmény értelmében Macedónia új nevének használata minden országra és nemzetközi szervezetre kötelező, köztük arra a több mint száz államra nézve is, amely egyszerűen Macedóniának hívta az eddigi hivatalos nevén Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságot.