Macron most azzal kampányol, hogy a migráció egy jó dolog

2019.02.09. 13:02

Az Origo rendszeresen beszámol a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron egyértelmű blöffnek tekinthető, szinte egész Franciaországot lefedő korteshadjáratáról. A májusi európai parlamenti választások kampányeseményeihez sorolandó „vitaesteken” Macron polgármesterek előtt mondja el „vízióját” többek között arról, hogy miért jó a migráció, és miért kell tovább támogatni azt. Az igazán nagy botrányt azonban az váltotta ki, amikor kiderült, hogy álviták levezető animátora Tiphaine Auzière lesz, aki a francia elnök feleségének, Brigitte-nek az előző házasságából született lánya. A liberális mainstream sajtó – köztük a magyar fake news gyárak – persze megpróbálta eltitkolni a legújabb Macronhoz kötődő botrányt. 

Ezeken az előre megtervezett estéken a francia elnök és a kormánytól függő helyzetben levő polgármesterek kérdéseikkel Macront és politikáját igyekeznek segíteni, a katasztrofálisan népszerűtlen elnök közvélemény-kutatási mutatóinak javítása érdekében.

Emmanuel MacronForrás: AFP/Ludovic Marin

Független források szerint ez pont olyan módon történik, mintha egy 60-es évekbeli szovjet, vidéki párttitkári értekezleten lennénk, amikor a párt főtitkára saját elvtársai körében mondja el a kötelező litániákat, de a helyben élő emberek gondjait, problémáit elő sem hozzák, mert jó kommunistaként azt hiszik, hogy amiről nem beszélünk, az nincs.

Eddig egy esetről tudunk, ahol érdemi vita is volt.

Brigitte Barèges, Montauban jobbközép (Republikánus Párt) polgármestere a franciák többségének véleményét tolmácsolva nyíltan migrációellenes álláspontot fejtett ki egy vidéki rendezvényen.

Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök egykori pártjának tagja (UMP, most LR) azt mondta el, hogy csak az általa vezetett városban 70 S-kartonnal rendelkező, tehát az állambiztonságra veszélyes terroristagyanús migránst tartanak nyilván, emiatt az ott élők komolyan aggódnak.

Megemlített egy tavaly egész Franciaországot megrázó, rettenetes bűncselekményt is, ami Montauban-ban történt. Egy illegális, papírok nélküli algériai migráns egy 80 éves francia nagymamát erőszakolt meg saját otthonában. Az Origo részletesen foglalkozott a migráció és a bűnözés összefüggéseivel itt és itt.

Az ilyen és ehhez hasonló, tömeges bűncselekmények miatt le kellene állítani a migrációt, de a migrációnak szociális vetülete is van, abba ugyanis az egész francia ellátórendszer beleroppanhat, és már ott tartunk, hogy gimnáziumi tornatermeket foglalnak le, azért, hogy elhelyezhessék oda a migránsokat.

A Republikánus Pártba tartozó polgármester asszony nyíltan elutasította Macron migrációs politikáját, és még azt is megjegyezte, hogy a bevándorláspárti elnök politikailag korrekt világnézete és fogalmazása súlyos károkat okozott már eddig is a francia társadalomban.

Macron azt válaszolta erre, hogy „a migránsok befogadása és elhelyezése feltétlen, ez egy igazi állami >>beruházás<<, amely még nagyobb lesz (azaz még több migráns érkezik), és amely nagyjából 2 milliárd euróba került (eddig), ami miatt inkább gratulálni kell”.

A polgármester asszony felszólalása óriási szimpátiát váltott ki a hozzászólók körében, vele párhuzamosan Macron megjegyzését egyértelműen elutasították.

Több szakértőnek, politikai elemzőnek feltűnt, hogy Macron ezeket a „vitákat” saját emberei előtt folytatja le, általa kiválasztott animátor segítségével, mintha félne az igazi megmérettetéstől.

Nem járnak messze a valóságtól, ez derül ki az elnök legújabb botrányából.

Mert ha Macronról írunk, megszokhattuk már, hogy általában egy újabb botrány is kíséri, így van ez most is, hiszen egész Franciaország megdöbbent a következő „blöffturné” szervezése miatt.

Macron február 22-i, pas-de–calais-i „fellépésen”, vagy ahogy Éric Zemmour, a legnagyobb francia esszéista, Orbán Viktor és a magyar modell nagy tisztelője mondta, „egyszemélyes show-műsorában”, egy 35 éves ügyvéd, Tiphaine Auzière lesz a vitát levezető animátor.

Tiphaine Auzière-ről annyit érdemes tudni, hogy Brigitte Macron első házasságából született lánya, 7 évvel fiatalabb nevelőapjánál, Emanuelle Macronnál, és szélsőségesen liberális, bevándorláspárti pártjának elkötelezett híve, aktivistája, aki már 2017-ben is komoly szerepet vállalt nevelőapja kampányában.

A hírhez egyébként rengeteg hozzászólás érkezett, kivétel nélkül elfogadhatatlannak, erős túlzásnak tartják ezt a nepotizmust jelentő eljárást.

A pas-de-calais-i „fellépés” másik animátora egyébként egy volt sárgamellényes lesz, Macron nevelt lánya már egyeztetett is vele szóban az est lebonyolításáról.

Egyik oldalon Macron nyíltan, szemrebbenés nélkül egyengeti rokona politikai előmenetelét, a másik oldalon pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy kifogja a szelet a sárgamellényes tüntetők vitorlájából, és megossza őket.