Szili Katalin: Magunk kívánunk dönteni a magunk életéről

Vágólapra másolva!
Szili Katalin szerint a magyarság maga kíván dönteni a maga életéről azon keretek között, amelyekbe száz éve kényszerült. A miniszterelnöki megbízott a Kárpát-medencei Autonómiatanács által szervezett temesvári centenáriumi konferencia megnyitójában beszélt erről.
Vágólapra másolva!

A konferencia keretében történészek tartottak előadásokat azokról az eseményekről, amelyek száz évvel ezelőtt a Bánságban történtek.

Szili Katalin a rendezvény fontosságát méltatván kijelentette:

A miniszterelnöki megbízott kijelentette, hogy amiként a múltban, úgy jelenleg is ki lehet mondani, hogy

a magyarság számára autonómiát kell biztosítani európai keretek között, ahogyan Európában bárhol másutt lehetséges.

Ennek a kinyilvánítása nem ok arra, hogy bárki a magyarokra süsse a bélyeget, hogy etnikai alapon, elszakadási szándékkal akarják az autonómiát. Kijelentette: erről soha nem esett szó a kezdeményezésére létrejött autonómia-kerekasztal megbeszélésein.

Csak ennyit akarunk, nem többet, nem kevesebbet" - fogalmazott a politikus.

Tőkés László a Kárpát-medencei Autonómiatanács elnök megnyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy a temesvári a KMAT konferenciasorozatának a negyedik állomása, miután Pécsett, Temerinben és Kolozsváron tartottak hasonló rendezvényeket.

Tőkés László nyomatékosította, hogy Trianonra az autonómia a válasz.

Az EP-képviselő az erdélyi szász közösség példáját említette, mely 1919. január 8-án az erdélyi románok által megígért teljes körű autonómia tudatában arról határozott, hogy támogatja a román királyság és Erdély egyesülését. Úgy vélte: e tévedés következménye, hogy a szászok csaknem eltűntek Erdélyből.

- jelentette ki Tőkés László.

A konferencia keretében Lönhárt Tamás történész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, Borsi-Kálmán Béla történész, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, valamint Bodó Barna politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense tartott előadást az 1918-1819-es bánsági eseményekről.