Amerikai tábornok: Éheznek a venezuelai katonák

2019.02.08. 04:40

A venezuelai katonák "haldoklanak az éhségtől" és a hadsereg állapota "romlott", noha jelenleg a katonák még lojálisak Nicolás Maduro elnökhöz - jelentette ki Craig Faller tengernagy, az amerikai hadsereg Latin-Amerikáért felelős főparancsnoka egy szenátusi bizottsági ülésen csütörtökön.

Az admirális arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy az amerikai hadsereg szorosan figyelemmel követi a venezuelai fejleményeket, és készen áll arra, hogy "amennyiben szükséges", megvédje az amerikai állampolgárok és diplomáciai képviseletek biztonságát.

Figyelnek

Mindazonáltal Washington jelenleg a diplomáciai erőfeszítésekre összpontosít - szögezte le Craig Faller. Az admirális kifejtette, hogy Washington figyel a Maduro elnökhöz még hűséges hadseregen belüli esetleges "repedésekre", de erről további részletet nem kívánt mondani, mivel a bizottsági meghallgatás nyilvános volt. Faller beszámolt arról is, hogy látogatást tett a kolumbiai-venezuelai határon, ahol egy amerikai egészségügyi hajó katonái orvosi sátrakat állítottak fel.

Craig FallerForrás: AFP/Saul Loeb

Visszavonják a vízumokat

Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja csütörtökön sajtóértekezleten bejelentette: az Egyesült Államok megvonja a vízumot a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés tagjaitól. A nemzetgyűlést ugyanis az Egyesült Államok illegitimnek, azaz törvénytelennek tekinti. "Nem adunk ki új vízumokat, a már kiadott engedélyeket pedig visszavonjuk" - fogalmazott Abrams. Szerinte a jelenlegi venezuelai nemzetgyűlés a demokratikus intézmények tönkretételének a jelképe, s ezért Nicolás Maduro a felelős.

Lejárt a párbeszéd ideje

Abrams egyúttal bírálta az Európai Unió és néhány latin-amerikai ország által létrehozott úgynevezett "kapcsolattartó csoportot", amely azon dolgozik, hogy párbeszédre bírja Nicolás Maduro elnököt és az unió által is ideiglenes államfőként elismert Juan Guaidó ellenzéki politikust. "Ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, hogy párbeszédet szorgalmazzanak Maduro és Guaidó között, ezeknek az országoknak el kellene ismerniük Guaidót ideiglenes államfőnek."

Nicolás Maduro változatlanul élvezi a hadsereg bizalmátForrás: AFP

Hozzáfűzte: megítélése szerint Nicolás Maduro már bebizonyította, hogy képes a saját javára fordítani minden felhívást a tárgyalásokra, és a párbeszédre felszólítást is csak időnyerésre használja ki.
"A Maduróval folytatandó párbeszéd ideje már lejárt" - fogalmazott az újságíróknak Elliott Abrams.

Szabad és hiteles elnökválasztást

Szabad, átlátható és hiteles elnökválasztásra van szükség ahhoz, hogy Venezuela kilábalhasson a belpolitikai válságból, ki kell zárni az erő alkalmazását - szögezték le csütörtökön Montevideóban a Venezuelával foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoport miniszteri szintű alakuló ülésének résztvevői.

Az Európai Unió (EU) január 31-én határozott arról, hogy néhány latin-amerikai ország bevonásával a venezuelai helyzettel foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoportot hoz létre. A mostani alakuló ülésén az európai uniós vezetők mellett nyolc EU-tagállam (Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság), valamint Bolívia, Costa Rica, Ecuador, Mexikó és Uruguay képviselői vettek részt. A kormányközi ülés célja, hogy hozzájáruljon az ország békéjéhez vezető politikai folyamat szükséges feltételeinek megteremtéséhez.

Ennek szellemében született csütörtökön a zárónyilatkozat, amelyet Mexikó és Bolívia kivételével az összes résztvevő aláírt. A dokumentum felhívja a figyelmet a venezuelai helyzet súlyosságára, akárcsak arra, hogy az milyen káros hatással lehet az egész latin-amerikai térségre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK