Amerika reméli, hogy Afganisztánban még július előtt békeegyezség születhet

2019.02.09. 13:33

Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja egy washingtoni konferencián pénteken azt mondta, Afganisztánban remélhetőleg még a júliusi választások előtt megszülethet az egyezség a békéről.

Khalilzad csütörtökön tért vissza hatnapos útjáról, melynek során Katarban, Pakisztánban és Afganisztánban folytatott tárgyalásokat - közvetlenül a tálibok képviselőivel is - az afgán békemegállapodás esélyeiről és feltételeiről.

A különmegbízott ugyan optimistának mondta magát, de elismerte, hogy

sok még a tennivaló az esetleges békeegyezség kimunkálásával.

Az Amerikai Békeintézetben (USIP) tartott előadásában Khalilzad azt mondta, hogy az amerikai álláspont szerint Afganisztán számára az lenne a legkedvezőbb, ha még a júliusra tervezett választások előtt sikerülne megállapodniuk a táliboknak és a kabuli kormánynak.

„Addig még van elegendő idő" – mondta. Mint fogalmazott, az elsődleges cél nem a kivonulás, hanem a békekötésről szóló megállapodás tető alá hozása.

A békeegyezmény teheti lehetővé a kivonulásról szóló megállapodást

– mondta.

Khalilzad - aki maga is afganisztáni születésű - fontosnak tartotta elmondani, hogy félreértették Donald Trump elnök álláspontját azok, akik úgy vélik, az amerikai katonák bármi áron kivonulnak.

Csak bizonyos feltételek mellett vonulunk ki, abban az esetben, ha már nem lesznek többé terroristák, akik Afganisztán felől fenyegetik az Egyesült Államokat

– mondta a különmegbízott.

Mint mondta, erről már "elvi megállapodás" született a tálibokkal, akik ígéretet tettek arra, hogy egyetlen terrorista csoport sem használhatja fel Afganisztán földjét az Egyesült Államok elleni támadásra.

A szavak azonban nem elégségesek, kiváltképp amikor az amerikaiak biztonságáról van szó

- mondta Khalilzad, aki szerint a táliboknak egy - közelebbről nem részletezett - "mechanizmust" kell kidolgozniuk elkötelezettségük bizonyságaként.

Azt is mondta, hogy a tárgyalásokon

az amerikai fél végig ragaszkodni fog az amerikai értékrendhez, az emberi jogokhoz, a sajtószabadsághoz, a nők jogainak tiszteletben tartásához.

A diplomata mindazonáltal azt is mondta, a béketárgyalások következő szakaszában a táliboknak és a kabuli kormány képviselőinek kell egyeztetniük.

Mi nem hozhatjuk meg a döntéseket helyettük

– mondta.

Donald Trump amerikai elnök már 2016-os választási kampányában ígéretet tett arra, hogy véget vet a régóta húzódó afganisztáni csatározásnak, amelyet az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-ei, amerikai földön elkövetett terrortámadások után indított meg. Tavaly decemberben bejelentette a fokozatos csapatkivonást, kedden elmondott évértékelő beszédében pedig megerősítette, hogy kormányzata le akarja zárni a végeérhetetlen háborúkat.