Gránáttal szakították le az egyik békés tüntető kezét Macron rendőrei

2019.02.09. 19:00

A mai napon immár tizenharmadik alkalommal vonultak az utcára a sárgamellényesek, hogy tiltakozzanak a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron megszorításokra épülő, dilettáns gazdaságpolitikája ellen. A hatóságok ezúttal is brutális kegyetlenséggel léptek fel az elégedetlen tüntetőkkel szemben. A rendőrök az egyik párizsi tüntetőre gránátot dobtak, ami felrobbant, és leszakította a férfi kezét. A demonstrációhullámnak eddig 10 halálos áldozata van, 20 személynek kilőtték az egyik szemét, a sebesültek összlétszáma – a rendőröket is ideértve – 3000 fölött van. Mindezek ellenére nem csitulnak a tüntetések. 

Ismét hatalmas tömegek vonultak az utcára Párizsban és a nagyobb francia városokban Macron rezsimje elleni tiltakozásképpen, követelve az államfő lemondását.

A Le Parisien információi alapján a tüntetések nem maradtak békés jellegűek, mert a rendőrség részéről atrocitásokra került sor, főleg a fővárosban.

A párizsi tiltakozók a francia parlament alsóházának, a Nemzetgyűlésnek helyet adott Bourbon-palota előtt gyülekeztek 13 óra környékén.

A törvényhozás épülete előtt – egyelőre nem tisztázott okokból – összecsapások törtek ki a rendőrök és a tüntetők között.

A francia hatóságok – ahogy azt a Macron-ellenes tüntetéseken már megszokhattuk – brutális kegyetlenséggel léptek fel a sárgamellényesekkel szemben.

A rendőrök az egyik tiltakozóra gránátot dobtak, ami felrobbant, és leszakította a férfi kezét.

A hatóságok szerint azért volt szükség a gránátok bevetésére, mert a tömeg egy része be akart jutni a parlamentbe.

A leszakított kezű férfi azonban nem szándékozott bemenni az épületbe, ő békésen tiltakozott, és mivel fotósként dolgozik, ezért fényképezte is a tömeget, amikor rádobták a gránátot.

A sérültet nemsokára kórházba szállították, jelenleg is ott tartózkodik, az állapotáról még semmit sem közöltek.

A közeli Concorde téren egy véres, sárga mellényt viselő, bekötött fejű tüntető azt nyilatkozta, hogy a rendőrök fejbe vágták.

A rendőri erőszak elől a tömeg nagy része az Eiffel-toronyhoz menekült, és ott folytatódott a tüntetés. Mások a Diadalívhez mentek.

Az Eiffel-torony előtt egy autó ég, egyelőre nincsenek arról információk, hogy ki gyújthatta fel azt.

A sajtónak nyilatkozott – többek között – egy olyan férfi is, akinek az előző tüntetésen kilőtték az egyik szemét.

A saját bevallása alapján fél az elnyomó rezsimtől, de ennek ellenére mégis kötelességének érezte, hogy utcára vonuljon.

Vidéken is tiltakoztak a franciák Macron politikája ellen

Több vidéki nagyvárosban Lyonban, Toulouse-ban, Caen-ban, Lille-ben, és Bordeaux-ban is tüntettek a sárgamellényesek.

A második legnagyobb francia városban, Lyonban a sárgamellényesek összecsaptak a rájuk támadó szélsőbaloldali antifákkal.

Touluse-ban – az előző hetekhez hasonlóan – ismét nagyon sokan vonultak utcára, de ott atrocitások nem történtek.

Az alsó-normandiai Caen-ben egy autópálya lezárására került sor.

Lille-ben nagy tömeg tüntetett az elnök lemondását követelve.

Bordeaux-ban is demonstrációra került sor.

A tizenharmadik hete tartó tüntetéshullámnak eddig 10 halálos áldozata van, 20 személynek kilőtték az egyik szemét, a sebesültek összlétszáma – a rendőröket is ideértve – 3000 fölött van.

Emmanuel Macron mindezek ellenére még megfontolni sem hajlandó a lemondását, noha az utca ezt követeli, és a népszerűségi mutatói is csak 20% körül vannak.