Az afgán kormányzat felajánlotta vasárnap az ellene harcoló tálib szélsőségeseknek, hogy nyissanak képviseletet az ország területén, de ők ezt azonnal visszautasították.

Ha a tálibok irodát akarnak, kapnak tőlem Kabulban vagy Nangarharban vagy Kandahárban már holnap- jelentette ki Asraf Gáni elnök, amikor felkereste a szélsőségesek egyik erősségének tekintett, a pakisztáni határon fekvő Nangrarhar tartományt,  ahol "tartós és becsületes békét" ígért az ország számára.

A brit hírügynökség szerint Gáni attól tart, hogy kormányzata kiszorul a megkezdett béketárgyalásokból a tálibok és Egyesült Államok között. Illetve azokból a tárgyalásokból is, amelyek Moszkvában zajlottak le a héten a tálibok és különféle afganisztáni pártok, köztük ellenzékiek között.

A tálibok azt szeretnék elérni, hogy a katari fővárosban, Dohában lévő képviseletüket elismerjék nemzetközi szinten. Az amerikai féllel ott folynak a tárgyalások. Szóvivőjük az államfői javaslatra úgy reagált, hogy azzal Gáni kísérletet tesz a téma megváltoztatására, és arra, hogy ártson a folyamatban lévő béketárgyalásoknak.