A Jugoszláviában meggyilkolt és elüldözött olaszokról emlékeztek meg Olaszországban

2019.02.10. 20:21

Elutasította a második világháború éveiben elkövetett etnikai alapú gyilkosságok és üldözés tagadását az olasz jobbközép nevében Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vasárnap, a volt Jugoszláviában meggyilkolt és elüldözött olaszok emléknapján.

Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője és Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország (FI) politikusa a Trieszt közeli Basovizzában lévő emlékműnél helyezett el koszorút.A basovizzai karszthegység egyik szurdokában több száz meggyilkolt olasz holttestét rejtették el a jugoszláv partizánok. Ezért a város legfőbbképpen a karsztüregbe dobott olasz mártírok központi emlékhelyeként ismert.

Matteo Salvini közösségi bejegyzéssel is megemlékezett arról a több ezer olaszról, akit megkínoztak, megöltek vagy élve a hegy mélyébe dobtak a kommunisták. A Liga vezetője hangsúlyozta: Aki tagadja a történteket, kétszer tagad.Matteo Salvini kifejtette: A karsztüregekben és Auschwitzban meghalt gyerekek között nincs különbség, nincsenek első- és másodosztályú mártírok, ahogyan gyilkosaik is egyformán bűncselekményt követtek el.Antonio Tajani kijelentette, az eseményeket tagadókat a történelem legyőzte."Aki ezeket tagadja, cinkosa az elkövetőknek!" - mondta Tajani. Kijelentette, hogy az áldozatoknak azért kellett meghalniuk, mert olaszok voltak.

A Venezia-Giulia, Isztria és Dalmácia területén meggyilkolt vagy onnan elüldözött olaszoknak 2004 óta van emléknapja. 1945 és 1947 között mintegy 11 ezer olasz katonát és civilt lőttek bele a karszthegység üregeibe a jugoszláv partizánok és a jugoszláv hadsereg katonái.

Kétszázötvenezerre teszik azoknak a számát, akik mindenüket hátrahagyva menekültek el Jugoszlávia területéről Itáliába. Olaszországban évtizedeken keresztül hallgatás kísérte a sorsukat.Sergio Mattarella olasz államfő a szombati megemlékezésen kijelentette: az olaszok legyilkolása nem a fasizmussal szembeni bosszú volt, mivel az áldozatok közül sokaknak semmi közük nem volt a fasizmushoz és az üldözésekhez. Miközben Olaszország területén a náci fasizmus elleni háború győzelme szabadságot és demokráciát hozott, a jugoszláv csapatok által ellenőrzött területen élő olaszokra további szenvedés várt.

Közös sors volt ez több közép-európai nép számára, amelyek a nácizmusból a kommunizmus elnyomása alá kerültek - mondta Sergio Mattarella.

Sergio MattarellaForrás: AFP/Vincenzo Pinto

Szlovéniában 2015-ben törvény lépett életbe az egykori üldözött olasz közösség tagjainak kárpótlására. Az Itália területére átmenekült isztriai és dalmáciai olaszok személyes tárgyai, bútorai a mai napig az egykori trieszti kikötő raktárépületeiben vannak felhalmozva.