Olaszok: Franciaország miatt indult el a migránsáradat Líbiából

2019.02.10. 20:19

Párizs bocsánatkérését követelte vasárnap Alessandro Di Battista, a nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyik vezető politikusa, amiért Franciaország a felelős azért, hogy Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatásával Líbiából migrációs áradat indult el Olaszország és Európa felé.

Alessandro Di Battista az olasz köztelevíziónak adott interjúban kijelentette, Franciaország gyalázatos beavatkozása idézte elő a migránsok tömeges elindulását Líbiából, ami több ezer halotthoz vezetett a földközi-tengeri átkelések idején.

Alessandro Di BattistaForrás: AFP/Vincenzo Pinto

Franciaországnak bocsánatot kell kérnie - szögezte le.

Az M5S politikusa az ENSZ Biztonsági Tanács engedélyével 2011 márciusában elindított katonai műveletre utalt, amelynek célja – legalábbis papíron - a líbiai civil lakosság védelme volt a Moammer Kadhafihoz hű és velük szembenálló fegyveres csapatok közti harcokban.

A tét valójában az észak-afrikai ország gazdag olajforrásainak a megszerzése volt.

Ennek érdekében elsőként Franciaország indított légi támadást Kadhafi szárazföldi erői ellen.

Di Battista hozzátette, Franciaország akarata előtt fejet hajtott az akkori gyáva, egyébként kommunista múlttal rendelkező olasz államfő, Giorgio Napolitano. 

Alessandro Di Battista az olasz kormánypárt vezető politikusának számít, annak ellenére, hogy semmilyen tisztséget nem tölt be sem a parlamentben, sem a kormányban.

Di Battista Párizsból nyilatkozott, ahol magánlátogatáson tartózkodik, hogy személyesen "szagoljon bele" a francia belpolitikai helyzetbe.

Kifejtette, az olasz és francia politikusoknak minél előbb egyeztetnie kell Európa jövőjéről, elsősorban a következő Európai Bizottságról, valamint az európai biztosok fizetésének csökkentéséről.

Ahogy az Origo arról beszámolt, az Öt Csillag Mozgalom egyik európai parlamenti képviselője rántotta le a leplet az Európai Bizottság vezetőinek (Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini és Frans Timmermans) a csillagászati összegű fizetéseiről.

A dologból óriási botrány lett Brüsszelben. 

Az M5S politikusa továbbá a Róma és Párizs közötti diplomáciai feszültség megoldását sürgette.

Franciaország február 7-én visszahívatta nagykövetét Rómából, miután Luigi Di Maio és Alessandro Di Battista a sárgamellényesek mozgalmának néhány tagjával tárgyalt a francia fővárosban, hogy közös európai listát állítsanak fel.

Alessandro Di Battista azonban hozzátette, nehezen érthető, hogy Emmanuel Macron francia elnök miként akarja magát Európa védelmezőjeként feltüntetni, ha magát az európai szabályok fölé helyezi.

Emmanuel MacronForrás: AFP/Ludovic Marin

A párizsi kormány nem adhat nekünk erkölcsi leckét a rasszizmusról, amikor néhány héttel ezelőtt a francia csendőrök úgy hajtottak be migránsokat egy erdőbe a határon, mint a kutyákat - jelentette ki Alessandro Di Battista.

Korábban Luigi Di Maio és Alessandro Di Battista azzal vádolta - teljes joggal - Párizst, hogy gyarmatosító politikát folytat a közép-afrikai országokban.Di Battista most megjegyezte, Franciaországnak nem érdeke az afrikai államok belső piacának erősítése, így viszont csak a kivándorlást fokozza.

Harminc éven belül Afrika még szegényebb lesz, és a lezárt kikötők se állíthatják meg a bibliai emberáradatot - mondta az olasz politikus.

KAPCSOLÓDÓ CIKK