A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) levonta a tanulságokat a 2015-ös migránshullámból, és mindent megtesz azért, hogy ne ismétlődjék meg a négy évvel ezelőtti rendkívüli helyzet, ezt mondta Angela Merkel utóda, Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök hétfőn Berlinben. Merkel már nem vesz részt a párt munkájában.

A migráció, a menekültügy és a biztonság kérdéseiről tartott kétnapos tanácskozást záró beszédében kiemelte: a 2015-ös migránshullám váratlanul érte Németországot, és abban a helyzetben szerinte nem lehetett valamennyi döntést nyugodtan, a kellő alapossággal mérlegelni.
Ilyesmi többé nem fordulhat elő, ezért ki kell dolgozni egy úgynevezett migrációs monitoring rendszert, amely idejében figyelmeztet a válsághelyzetekre. A CDU-nak ezzel is világossá kell tennie a választók előtt, hogy "megtanulta 2015 leckéjét" - mondta a párt elnöke.

Az előző elnök, Angela Merkel kancellár részvétele nélkül tartott úgynevezett műhelytanácskozás eredményeit összefoglalják egy tanulmányban, amelyet február végén vitat meg a párt elnöksége. A legfontosabb megállapítások és követelések bekerülnek az európai parlamenti (EP-) választásra készülő programba.

A párt székházában rendezett tanácskozáson négy munkacsoportban, tudósok, intézmények - például a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) - szakértői és CDU-s szakpolitikusok részvételével tekinttették át a legfontosabb témákat.

Migránsok egy passaui befogadóállomáson 2015. október 30-án. 2015. januártól szeptember végéig mintegy 577 ezer migráns érkezett Németországba.Forrás: MTI/EPA-DPA/Sebastian Kahnert

A munkacsoportok vezetőinek beszámolója alapján az EP-választási programban kiemelt helyen szerepel majd az Európai Unió külső határának hatékony védelme és az EU-s határ-, és partvédelmi ügynökség, a Frontex megerősítése. Létre kell hozni továbbá egy egységes be-, és kiutazási nyilvántartást az állandó belső határőrizet nélküli schengeni övezetben. Hangsúlyozták azt is, hogy EU-s szinten harmonizálni kell a menekültügyi eljárás és ellátás alapszabályait.

A nemzeti szintű teendők között egy sor szigorítás szerepel, a többi között a menekültügyi eljárást hátráltató, például a személyazonosságuk megállapításában nem közreműködő migránsok ügyében. 

Az évek óta megoldatlan gondok közé tartozik az is, hogy az elutasított és az országból eltávolított migránsok jelentős része rövid időn belül visszatér. A CDU szerint velük szemben minden eddiginél keményebben kell fellépni, a többi között be kell vezetni, hogy nem kaphatnak semmilyen szociális támogatást.