Másik börtönbe szállítják a székelyföldi terrorper egyik elítéltjét

Beke István-kép demonstráció férfi FOTÓ ÁLTALÁNOS kokárda magyar zászló nő SZEMÉLY SZIMBÓLUM Szőcs Zoltán-kép transzparens zászló
Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, a két terrorizmussal vádolt, vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-én.
Vágólapra másolva!
A Brassó megyei feketehalmi börtönbe szállítják át kedden Beke Istvánt, a terrorizmus vádjával elítélt székelyek egyikét - nyilatkozta felesége, Beke Csilla.
Vágólapra másolva!

Elondta, hogy a büntetés-végrehajtás szabályzata szerint azok az elítéltek, akik magatartása megfelelő volt,

egy idő után enyhébb fogva tartási kategóriába kerülnek.

A csíkszeredai börtönben január végén döntöttek arról, hogy Beke Istvánt félig nyitott rendszerbe helyezik át, az ilyen típusú büntetés-végrehajtásra azonban Csíkszeredában nincsen lehetőség, ezért kérésének megfelelően otthonához legközelebb eső börtönbe, a feketehalmiba kerül.
Beke Csilla közölte, hogy tudomása szerint a félig nyitott rendszer azt jelenti, hogy

napközben a börtöncellák ajtói nyitva vannak, és a fogvatartottak szabadon mozoghatnak a börtön területének egy részén.

Beke István, és Szőcs Zoltán mellett demonstrálnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-én. Forrás: MTI/Kátai Edit

Beke István családja számára az lesz az egyik érzékelhető változás, hogy a havi látogatások esetén már nemcsak üvegfal mögött láthatják a családfőt.

A terrorvád másik elítéltje, Szőcs Zoltán egy hónappal később került előzetes letartóztatásba, ezért számára csak később nyílik meg ez a lehetőség - mondta Beke Csilla, majd hozzátette: elméletileg a zárt rendszer is lehetővé tette volna, hogy dolgozzanak, de a csíkszeredai börtönben ezt csak rövid ideig engedték a két kézdivásárhelyi férfinek.

Reményei szerint Feketehalmon a munkára is lehetőség nyílik.

Beke Csilla szerint a román legfelsőbb bíróság február 26-án dönt arról, hogy befogadja-e Beke István és Szőcs Zoltán rendkívüli jogorvoslati kérését. Ha befogadja, és az ügy újratárgyalásáról dönt, arról is határoznia kell, hogy elfogadja-e a két férfi arra vonatkozó kérését, hogy szabadlábon védekezhessenek az ügyük újratárgyalása során.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-ötéves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. A legfelsőbb bíróság általános meglepetést okozott határozatával, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság korábban megsemmisítette a terrorizmus vádját, és csak annyi börtönbüntetést szabott ki a vádlottak ellen, amennyit vizsgálati fogságban töltöttek.