Tony Blair szerint formálódó szövetség van a baloldal és az iszlamisták között

2019.02.12. 16:00

Tony Blair volt brit munkáspárti (Labour Party) miniszterelnökkel (1997-2007) interjút készített a Sky News sztárújságírója, Sophy Ridge, ami a róla elnevezett Ridge of Sunday nevű politikai műsorban jelent meg. Blair – többek között – kijelentette, hogy szerinte van egy formálódó szövetség a baloldal és az iszlamisták között.

A centrista nézeteket valló, a Munkáspárt jelenlegi szélsőbaloldali, Jeremy Corbyn által fémjelezett vonalától látványosan elhatárolódó, 65 éves volt kormányfő több téma kapcsán is kifejtette véleményét.

Ismét elmondta, hogy nem ért egyet a brexittel, már a 2016-os népszavazási kezdeményezést sem támogatta, véleménye alapján az Egyesült Királyságnak az Európai Unióban van a helye.

A várható kilépés miatt aggódik hazája jövőjéért.

Az interjú következő részében a pártjáról beszélt, és annak a jelenlegi vezetését illette éles kritikával.

Szerinte a Munkáspárt jelenlegi elnöke, Jeremy Corbyn nem alkalmas a politikai tömörülés vezetésére, ráadásul amióta (2015) átvette az irányítást a szélsőbaloldali politikus, a párt egyre inkább együttműködik a radikális iszlamistákkal.

Jeremy CorbynForrás: AFP/Justin Tallis

Blair véleménye alapján ki kell mondani, hogy van egyfajta formálódó szövetség a baloldal és az iszlamisták között. Ez persze nem korlátozódik csak az Egyesült Királyságra, hanem egész Európában tapasztalható a szörnykoalíció.

Emiatt megerősödött antiszemitizmus, de ez egy újfajta antiszemitizmus, nem az, amit a szélsőjobb részéről megismerhettünk – fűzte hozzá a volt brit miniszterelnök.

Kijelentette, hogy az új típusú iszlamista-szélsőbaloldali antiszemitizmus pont olyan szörnyű, mint a régi vágású,és egyértelműen veszélyt jelent a zsidó közösségek biztonságára.

Az elmúlt időszakban több antiszemita botrány rázta meg a Brit Munkáspártot.

A nőügyekért és esélyegyenlőségért felelős minisztérium pakisztáni migráns hátterű államtitkára, Naz Shah például zsidókról szóló összeesküvés-elméleteket terjesztett a közösségi médiában, a pakisztáni migránsok által Rotherham városában és környékén megerőszakolt 1500 kiskorúról pedig azt mondta, hogy jobb lett volna, ha el sem mondják, hogy megerőszakolták őket, mert ez árt a sokszínűségnek és a multikulturalizmusnak.

Naz ShahForrás: Wikimedia Commons/Chris McAndrew

Jeremy Corbyn pártelnökhöz több antiszemita és Izrael-ellenes botrány is kapcsolódik.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, augusztusban került napvilágra az a fotó, amin a brit politikus a Palesztinai Felszabadítási Népi Front (ami nem azonos az ismertebb PFSZ-szel) vezetőjének társaságában az 1972-es müncheni olimpián 11 izraeli sportolót lemészároló terroristák emlékünnepségén vesz részt Líbiában.

Corbyn továbbá számos olyan palesztinpárti tüntetésen mutatkozott, ahol muszlim migránsok Izrael Állam eltörlését követelték, és olyan szlogeneket hangoztattak, hogy „halál a zsidókra”.

Egy 2017-es felmérés alapján a Nagy-Britanniában élő zsidók egyharmada az antiszemitizmus miatt elköltözne hazájából.