Még mindig úszik a pénzben az Iszlám Állam, már tervezik a nyugati támadásokat

IS Islamic State ISIS Iszlám Állam

U.S. mulls pulling troops from Sinai due to ISIS threa
Vágólapra másolva!
Még legalább 300 millió dolláron ül az Iszlám Állam az ENSZ friss jelentése szerint. A pénzből jövőbeli nyugati támadásokat akarnak finanszírozni.
Vágólapra másolva!

Körülbelül még 300 millió dollár felett rendelkezik a „kalifátus", ennek egy része egy titkos helyen van felhalmozva a megmaradt erődítményekben, míg a többit már vagy kicsempészték a végóráit élő terrorszervezet területeiről, vagy befektették valamilyen legális üzletbe.

Az Egyesült Államok támogatását élvező arab-kurd milícia múlt szombaton jelentette be, hogy megkezdték a végső csatát a terroristák ellen Szíria keleti részein. Az Iszlám Állam egy nagyjából négy négyzetkilométernyi területet tart még ellenőrzése alatt Deir-ez-Zór tartományban, ahonnan az utóbbi két hétben körülbelül 20 ezer embert menekítettek ki. A megmaradt dzsihadisták ugyanis élő pajzsként használják a civil lakosokat, emiatt korábban le kellett állítani a hadműveleteket is. Ezen kívül Irak északi részén is birtokolnak még egy kisebb területet.

Az ENSZ jelentése szerint az Iszlám Államnak még akár 18 ezer lojális harcosa is lehet Szíriában és Irakban, közülük 3 ezer külföldi.

A kurd milíciák ugyanakkor a múlt héten számoltak be arról, miszerint gyakorlatilag napi szinten fogják el a terrorszervezet menekülő külföldi harcosait.

Lehet azonban, hogy az egykor rettegett Iszlám Állam területileg hamarosan megszűnik, ám harcosai vagy megadják magukat a felszabadítóknak,

vagy szétszélednek a világban, elsődleges célpontjuk pedig természetesen a nyugati keresztény világ lesz. A jövőbeli terrortámadásokhoz pedig minden jel szerint megmarad egy nagyon komoly pénzügyi fedezet is,

még akkor is, ha a készpénz egy részét sikerül lefoglalni.

Az elfogott terroristák elkerülhetetlenül börtönbe kerülnek, még akkor is, ha többségük szeretne visszajutni a származási országába. A jelentés szerint komoly a veszélye annak, hogy ezek az emberek szabadulásuk után újra szervezkedésbe kezdenek. De ugyanígy tartani kell a radikalizálódott nőktől és a traumatizált gyerekektől is.

Az ENSZ szerint az Iszlám Államot még mindig Abu Bakr al-Bagdadi vezeti, noha 2014 óta nem látták, és többször is halálhírét keltették.