Orbán Viktor a harmadik legmegbízhatóbb politikus a csehek szerint

Orbán Viktor évértékelő, 2019
Vágólapra másolva!
Erősödött a csehek bizalma Orbán Viktor magyar miniszterelnök iránt. Ez tűnt ki abból a csehországi közvélemény-kutatásból, amelyben mintegy kéttucatnyi, az európai, illetve a nemzetközi politikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat. Bizalom tekintetében Orbán Viktor megelőzi Angela Merkel német kancellárt, Emmanuel Macron francia elnököt, Vlagyimir Putyin orosz, valamint Donald Trump amerikai elnököt is.
Vágólapra másolva!

A CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet tavaly decemberi felmérése azt vizsgálta, hogy a nemzetközi életben aktív politikusok közül kiben bíznak meg leginkább a csehek. A közvélemény-kutatás adatait hétfőn hozta nyilvánosságra a CVVM.

A legnagyobb bizalommal a csehek saját államfőjük, Milos Zeman iránt vannak, míg a második helyet Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök foglalja el.

A felmérés szerint Orbán Viktor a harmadik helyen van.

Orbán Viktor Fotó: Polyák Attila - Origo

Zemanban a megkérdezettek 50 százaléka, Kiskában 44 százalék, míg Orbán Viktorban 34 százalék bízik meg.

A magyar kormányfő a legutóbbi, tavaly áprilisban készített hasonló felmérésben, Zeman, Kiska és Emmanuel Macron francia elnök után még a negyedik volt a listán.

Macron most csak az ötödik,

míg a negyedik helyen Theresa May brit miniszterelnök végzett. May iránt a csehek 32 százaléka, Macron iránt pedig 31 százalék van bizalommal.

A hatodik helyre Peter Pellegrini szlovák kormányfő került, iránta a csehek 23 százaléka van bizalommal. Pellegrinit tavaly áprilisban a megkérdezettek fele még nem ismerte.

A nemzetközi politikát erősen befolyásoló személyiségek közül Angela Merkel német kancellár a hetedik, Donald Trump amerikai elnök a kilencedik, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a tizenegyedik.