Szexuálisan kihasználják a nőket az ebolaoltásért cserébe

Horizontal AFRICA HEALTH EPIDEMIC DISEASE EBOLA MEDICAL STAFF JU MPSUIT PROTECTIVE CLOTHING COFFIN VICTIM DEATH
Ez már a 10. ebolajárvány az országban
Vágólapra másolva!
A Kongói Demokratikus Köztársaságban nem elég, hogy ebolajárvány van, de most az is kiderült, hogy az egészségügyi alkalmazottak szexuális szolgáltatásokat kérnek a nőktől a kezelésekért és munkáért cserébe.
Vágólapra másolva!

A kutatást a közép-afrikai ország északkeleti részben található Beni városában mutatták be, és kiderült, hogy a járvány tavaly augusztusi, újbóli kitörése óta drámaian megcsappant az egészségügyi dolgozókkal szembeni bizalom. A mostani a tizedik ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban a betegség 1976-os felfedezése óta.

A nőkkel szembeni kizsákmányolás és megbélyegzés emelkedőben van, annak ellenére, hogy gyakorlatilag ők azok, akik a legnagyobb veszélyt vállalják az ebola elleni harcban.

Először is ők gondoskodnak a betegekről, másrészt egyebek mellett azt is felügyelik, hogy a gyerekek rendesen kezet mossanak. Ezek miatt pedig traumatizáltak és rendkívül leterheltek, mégis őket hibáztatják sokan a járvány terjedéséért, amikor pedig menstruálnak, elkülönítik őket, és azzal gyanúsítják őket, hogy a vírus hordozói.

Trina Helderman, az egyik vezető egészségügyi és táplálkozásügyi szakember szerint sokkal jobban meg kell védeni a nőket, ugyanis az országnak ezen a területén egyébként is régóta elterjedt a nők és lányok kihasználása. A humanitárius segítségnek felkészültebben kellett volna érkeznie.

Ez már a 10. ebolajárvány az országban Forrás: AFP/John Wessels

Az egészségügyi minisztérium múlt csütörtökön arra szólította fel az embereket, hogy ha olyasmiről van tudomásuk, hogy valaki egyes szolgáltatásokat, például oltást pénzért cserébe kínál, azt jelentsék. Ugyanígy elismerték azt is, hogy hallották a „pletykákat”, miszerint az ebola ellen harcoló nőknek szexért cserébe kínáltak állást. A közleményben hangsúlyozták azt is, hogy nagyon komolyan veszik az ügyet, a nőknek pedig azt tanácsolták, hogy csak a toborzóikkal találkozzanak, akik hivatalos jelvényt viselnek.

Közben pedig már az 500-at is meghaladta a járvány áldozatai száma a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az egészségügyi minisztérium február eleji tájékoztatása szerint augusztus óta 502-en haltak bele a vérzéses lázzal járó betegségbe, 271-en viszont felgyógyultak.

A fertőzés terjedése elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken, az ország keleti részén tombol.

Augusztus óta 76 425 embert tudtak beoltani.

A 2018 óta tartó járvány a második legsúlyosabbá vált a 2014-es nyugat-afrikai ebolajárvány után, amelyben 11 ezren haltak meg Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Emiatt szakértők sürgetik az Egészségügyi Világszervezetet, hogy globális készenlétet hirdessen, ugyanis a politikai instabilitás, a fegyveres harcok és a járvány miatt egyre több ember hagyja el az országot, akik könnyen magukkal vihetik a kórt.

Különösen akár Európába, a hivatalos adatok szerint ugyanis 2014 és 2017 között 27 295 ember adott be menedékkérelmet valamelyik uniós tagállamban a Kongói Demokratikus Köztársaság állampolgárai közül.