Rejtélyes tűzeset: a választások előtt égtek el a szavazókártya-leolvasók

BUHARI, Muhammadu
Abuja, 2019. február 13. Muhammadu Buhari nigériai elnök (k) és 72 éves kihívója, Atiku Abubakar ellenzéki elnökjelölt, korábbi alelnök (j) válasaztási rendezvényen vesz részt a főváros, Abuja egyik konferenciaközpontjában 2019. február 13-án, a nigériai parlamenti és államfőválasztás előtt három nappal. Buhari az előző estén kampánygyűlést tartott Port Harcourt város Adokiye Amiesimaka stadionjában, ahol a rendezvény végén tolongás alakult ki, amelyben legkevesebb tizennégyen életüket vesztették, többek állapota válaságos. MTI/AP/Ben Curtis
Vágólapra másolva!
Szombaton tartják Nigériában az elnökválasztást, de kedd este az ország délkeleti részén több ezer szavazókártya-leolvasó semmisült meg, amikor a választóbizottság épületében kigyulladt valami. 
Vágólapra másolva!

Az országos választási bizottság (INEC) kedd este kiadott közleménye szerint a délkelet-nigériai Anambra államban csaknem ötezer szavazókártya-leolvasó semmisült meg.

Festus Okoye, az INEC anambrai munkatársa súlyos csapásnak nevezte az esetet, amellyel kapcsolatban a rendőrség már elindította a vizsgálatot. Egyúttal leszögezte azt is, hogy bízik a 16-án esedékes választások megfelelő lebonyolításában, és hozzátette:

a megsemmisült kártyák helyett újakat küldenek.

Muhammadu Buhari nigériai elnök és 72 éves kihívója, Atiku Abubakar ellenzéki elnökjelölt, korábbi alelnök válasaztási rendezvényen Forrás: MTI/AP/Ben Curtis

Az elmúlt egy-két hétben több hasonló tűzeseteket jelentettek a délkelet-nigériai Abia államból, illetve az ország középső részén található Plateau-ból is. Az INEC közleménye szerint az utóbbi ügyében kiderítették, hogy

a szavazókártyákat őrző biztonsági őr részeg volt.

A kártyákat a 2015-ös elnökválasztás idején használták először. A segítségükkel olvassák le voksolás során a 83 millió szavazásra jogosult nigériai állampolgár személyi adatait.

Megfigyelők aggódnak a választások esetleg szabálytalan lebonyolítása miatt. A hét végén a dél-nigériai Delta államban öt ember halt meg a két rivális elnökjelölt támogatóinak összecsapásaiban. Szombaton a jelenlegi elnök, Muhammadu Buhari és az 1999 és 2007 között alelnöki tisztséget betöltő Atiku Abubakar száll ringbe az elnöki székért.