Guaidó újabb lépést tett Maduro hatalmának aláásására Venezuelában

MADURO MOROS, Nicolás; GUAIDÓ, Juan
Juan Guaidó parlamenti elnök, ideiglenes venezuelai államfő (k) beszél támogatóihoz a Nicolás Maduro hivatalban levő venezuelai elnök lemondását követelő kormányellenes tüntetésen Caracasban 2019. február 12-én.
Vágólapra másolva!
Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető újabb lépést tett szerdán Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmának megdöntésére. Ugyanis lecserélte a PDVSA állami olajipari vállalat egyesült államokbeli leányvállalatának, a Citgónak a vezetését, hogy ezáltal megfossza a jelenlegi vezetést az olajbevételeitől, és reménybeli saját kormányának teremtsen anyagi alapot.
Vágólapra másolva!

Az a tény, hogy a nyugati országok zöme Guaidót ismerte el a venezuelai állam legitim vezetőjének, nem változtat azon, hogy a hazai intézmények, így egyebek között a PDVSA felett Nicolás Maduro kormánya gyakorol ellenőrzést.

Viszont a Citgo székhelye Washingtonban van, és "ez Venezuela legértékesebb külföldi vagyontárgya", így Guaidó az amerikai kormány jóváhagyásával megtehette, hogy leváltja a cég vezetését.

Juan Guaidó parlamenti elnök, ideiglenes venezuelai államfő (k) beszél támogatóihoz a Nicolás Maduro hivatalban levő venezuelai elnök lemondását követelő kormányellenes tüntetésen Caracasban 2019. február 12-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Leonardo Munoz

Az igazgatótanácsba olyan venezuelaiakat ültetett, akik mind az Egyesült Államokban élnek.
Az ellenzéki vezetőnek, a Maduro-kormány által el nem ismert parlament elnökének szüksége van anyagi eszközökre, ha ideiglenes kormányt akar alakítani.

Egyelőre azonban nem tudni, hogy az igazgatótanács cseréjét a gyakorlatban hogyan tudja majd végrehajtani

- jegyezte meg a Reuters hírügynökség. Maduro fogadkozott korábban, hogy nem fogja hagyni a Citgotovábbi szétlopását. Szakértők szerint a hivatalos venezuelai vezetés feltehetőleg pert fog indítani a cég élén végrehajtott hatalomátvétel miatt.