Leszavazta a spanyol parlament szerdán a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa; ez felerősítette az előrehozott parlamenti választásokról szóló találgatásokat, amelyeket a bevándorláspárti miniszterelnök, Pedro Sánchez várhatóan a pénteki kormányülést követően tisztáz. A legutóbbi felmérés alapján az egyesült jobboldal 51 százalékkal fölényesen megnyerné a választásokat, míg a szocialisták csak 24 százalékot kaphatnak.

A nyolc és fél hónapja hatalmon lévő, kisebbségben kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) több vezető politikusa is korábban attól tette függővé ezt a döntést, hogy a 2019-es költségvetési javaslatot elfogadja-e a parlament.

María Jesús Montero pénzügyminiszter az előterjesztés kedden kezdődött vitájában is szólt arról, hogy egy esetleges elutasítás az egyébként 2020 nyaráig tartó kormányzati ciklus »lerövidülését« jelentheti.A javaslat vitájának középpontjában az ellenzék részéről sokkal inkább az előrehozott választások követelése és a kormány Katalónia-politikájának bírálata, mintsem a tervezet gazdasági vonatkozásainak kivesézése állt.

Ennek vége. A spanyol nemzet azt mondta, elég. A kormány zombik csoportja, akik halottak, és nem tudnak róla– mondta Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke.

Pablo CasadoForrás: AFP/Gabriel Bouys

Érvelése szerint a baloldali kormány lepaktált a katalán nacionalista pártokkal.

Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos-Cs) liberális jobbközép párt vezetője a szocialista kormány végrendeletének nevezte a beterjesztett költségvetést.

A tervezetet a spanyol parlament katalán függetlenségi pártjai – az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) – sem támogatták.

Szavazatukat kezdettől fogva ahhoz kötötték, hogy a kormány egyezzen bele katalán önrendelkezési népszavazás megrendezésébe, amelyet Madrid is elismer. A parlamenti vitában felrótták a kormánynak, hogy "megfélemlítette" a jobboldali ellenzék tiltakozása, és emiatt szakadtak meg a tárgyalásaik.

María Jesús Montero ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: "a kormány nem akarta elfogadni az elfogadhatatlant a költségvetési támogatásért cserébe", megismételve, hogy nem támogatják a katalán referendumot. A pénzügyminiszter kritikával illette a frakciók "felelőtlen hozzáállását", melyeknek szerinte nincs mentségük arra, hogy "nem a közjót" tartják szem előtt.

A szavazást követően a parlament folyosóján újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy az előrehozott választások helyett elméletileg nem zárható ki a tavalyi költségvetés meghosszabbítása erre az évre.

Ennek mérlegelésekor politikai szempont lehet az is, hogy a 2018-as büdzsét még az előző, konzervatív néppárti kormány készítette.

A Pedro Sánchez miniszterelnök várhatóan a kormány pénteki ülését követően jelenti be, hogy miként döntött: kiír-e előrehozott választásokat vagy sem – közölte több spanyol sajtóorgánum kormányzati forrásokra hivatkozva.

Pedro SánchezForrás: MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo

Az előrehozott választások megrendezésére több, hivatalosan nem megerősített dátum is megjelent a sajtóban; legelőször május 26-át, az európai parlamenti és spanyol önkormányzati választások időpontját valószínűsítették, de szóba került április 16. és április 28. is.Spanyolországban eddig egyetlen alkalommal fordult elő, hogy a parlament leszavazta a kormány költségvetési javaslatát.

Emiatt rendeztek 1996 márciusában előrehozott választásokat, és a Néppárt 14 év után leváltotta a Felipe González vezette szocialista kormányt.

Óriásit bukhatnak a bevándorláspártiak

Az előrehozott választásokon jó eséllyel megbuknak a szocialisták, és ezzel újabb pofont kapnak a bevándorláspártiak Európában.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Pedro Sánchez spanyol kormányfő már a beiktatása utáni első hónapban találkozott Soros Györggyel. A találkozó láthatóan "eredményes" volt, ugyanis nem sokkal később Spanyolország befogadta az egyik Soros-hajón levő migránsokat.

Az Aquarius 2018 nyarán köthetett ki egy spanyol kikötőben.

Augusztusban pedig újabb Soros-hajóról szállhattak partra Európában a migránsok – szintén Sánchez jóvoltából.

Migránsok az Aquarius fedélzeténForrás: AFP/Anadolu Agency/Alessio Paduano

A hajók a Földközi-tenger felől érkeztek, az eredeti úti cél Málta vagy Olaszország lett volna, ám ezekben az országokban a helyi kormányok nem akarnak migránsokat befogadni.

A jobboldal az elmúlt hetekben számos tüntetést tartott, köztük egy nagyobbat vasárnap délután Madridban, ahol előrehozott választásokat követeltek.

A legutóbbi felmérés alapján az egyesült jobboldal (PP,Cs, VOX) 51 százalékkal fölényesen megnyerné a választásokat, míg a szocialisták csak 24 százalékot kaphatnak.